Hlavní obsah

Bransonův „turistický” raketoplán úspěšně absolvoval další testovací let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Raketoplán VSS Unity společnosti Virgin Galactic, vlastněné britským miliardářem Richardem Bransonem, absolvoval další test. Se dvěma piloty vyletěl do výšky 89 kilometrů, než se vrátil zpět na Zemi. Sobotní testovací let k hranici atmosféry poprvé odstartoval z komerčního kosmodromu Spaceport America v Novém Mexiku a přiblížil firmu k jejímu cíli provádět už příští rok komerční lety do vesmíru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Raketoplán společnosti Virgin Galactic úspěšně absolvoval další testVideo: Virgin Galactic, Reuters

 
Článek

Raketoplán Unity vynesl až do výšky 13 kilometrů mateřský letoun VMS Eve, uvedla agentura AP. Pak se raketoplán oddělil, zažehl na 60 sekund vlastní motory a rychlostí třikrát překračující rychlost zvuku vystoupal do výšky 89,2 km.

Podle portálu Space.com šlo u tohoto stroje o třetí úspěšný pilotovaný suborbitální let do vesmíru. Z pohledu americké armády totiž vesmír začíná 80,4 km vysoko, byť obecně uznávanou hranicí kosmického prostoru je 100 kilometrů.

Bransonův raketoplán se poprvé letmo dotkl vesmíru

Věda a školy

„VSS Unity, naši dva piloti a přístroje pro experimenty podporované od NASA jsou nyní ve vesmíru.“ uvedla firma Virgin Galactic na svém Twitteru.

„Byl to nádherně elegantní zážitek... Nyní jsme udělali obrovský krok správným směrem,“ řekl Branson, který start osobně sledoval. „Otestovali jsme mnoho systémů, které naše týmy vyvíjejí, a všechny fungovaly,“ pochlubil se.

Raketa miliardáře Bransona poprvé dosáhla oběžné dráhy

Věda a školy

Podle ředitele Virgin Galactic Michaela Colglaziera čekají raketoplán ještě další dva testovací lety, než loď začne vozit platící zákazníky. Jeden z nich má vynést k hranici kosmického prostoru čtyřčlennou posádku, jednou má stroje využít i sám Branson.

Nejširší letadlo na světě, které bude vozit rakety do kosmu, absolvovalo další let

Věda a školy

Virgin Galactic má nyní kolem 600 klientů, kteří za budoucí let zaplatili až 250 tisíc dolarů (5,38 milionu Kč). Společnost přestala rezervace přijímat v roce 2018, ale ještě letos – poté, co se na suborbitální let vydá i Branson – ji bude znovu možné podat. Budoucí cena ale bude vzhledem k poptávce vyšší.

Podle agentury Reuters má pak kabina s „vesmírnými turisty“ vystoupat až do výšky 97 km nad zemský povrch.

Konkurence nezahálí

Na komerční suborbitální lety, které sice překonají hranici vesmíru, ale nedosáhnou oběžné dráhy kolem Země, se zaměřuje např. společnost Blue Origin šéfa Amazonu Jeffa Bezose. Ta chce v raketě New Shepard první posádku do vesmíru vyslat 20. července.

Blue Origin vypraví 20. července první lidskou posádku do vesmíru

Věda a školy

Dalším soupeřem v oblasti komerčních letů do vesmíru je společnost SpaceX zakladatele Tesly Elona Muska, která už se svými loděmi Crew Dragon zajišťuje přepravu astronautů k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Prototyp rakety Starship má za sebou první úspěšný výškový let

Amerika

Díky nim se Spojené státy při dopravě svých astronautů na orbitální komplex zbavily devítileté závislosti na ruských lodích Sojuz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám