Hlavní obsah

Žádné vedro, přesto se bolivijský La Paz vaří. Spaluje ho extrémní UV záření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolivijské největší město La Paz zasáhla překvapivá vlna teplého počasí s mimořádnými úrovněmi ultrafialového záření (UV). Jeho hodnoty ještě zhoršilo neobvykle málo oblačnosti, což někteří odborníci spojují se změnou klimatu. Informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: La Paz čelí kvůli klimatickým změnám extrémnímu UV zářeníVideo: Reuters

 
Článek

Úrovně UV záření v posledních týdnech dosáhly až čísla 21 na stupnici, která běžně stoupá jen k hodnotě 20. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je UV index 11 považován za „extrémní“, přičemž lidé jsou varováni, aby se vyvarovali „vystavování slunce“.

Obyvatelé La Pazu, města ve výšce 3600 metrů nad mořem, se snažili všemožně ochlazovat a držet se ve stínu.

Přehrada v Jordánsku se změnila v poušť

Věda a školy

Vysokohorské andské oblasti Jižní Ameriky, konkrétně zejména oblast náhorní plošiny Altiplano, ve které leží i La Paz, se čas od času potýkají s extrémní úrovní UV záření, jeho index dosahuje až rekordní hodnoty 40. Častější jsou hodnoty mezi 11 a 17, které jsou však i tak vysoké.

Altiplano (španělsky „vysočina“) je rozsáhlá náhorní plošina oddělující horské masivy západních a východních And. Po Tibetské plošině je druhým nejrozsáhlejším útvarem tohoto typu na Zemi.

„Toto je problém, který způsobil, že se La Paz doslova vaří,“ prohlásil podle agentury Reuters úředník pro řízení rizik v městské samosprávě Juan Pablo Palma.

Grónský ledovec se rozpouští tak rychle, že mohou hrozit celosvětové záplavy, varují vědci

Věda a školy

Samotné teploty vzduchu sice nejsou na pohled příliš vysoké, avšak na poměry oblasti, období a nadmořské výšky ve skutečnosti ano.

„Podle měření z tamního letiště vystoupala teplota ve městě La Paz v posledních dnech na 16 až 17 stupňů Celsia,” řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová. Ve druhé polovině října místy teplota pokořila i 21 stupňů. Průměrná teplota např. v nejteplejším měsíci lednu přitom bývá v La Pazu 11,5 °C.

Málo mraků jako problém

V době, kdy světoví lídři debatují ve skotském Glasgow na klimatické konferenci, bolivijští vědci uvádějí, že měnící se vzorce srážek zesilují účinky UV záření právě snížením oblačnosti.

„Potvrdili jsme to, co mnozí říkají: období dešťů může přinést stejné množství srážek, ale je kratší,“ poznamenal Luis Blacutt, výzkumník z laboratoře fyziky atmosféry v La Pazu.

Země slíbily osekat metan. Nezávazně

Evropa

Tento týden se sice v Bolívii už nějakých dešťů dočkali, nicméně zmíněná laboratoř očekává, že vysoké úrovně UV záření potrvají ještě minimálně další týden.

„Znamená to, že tvorba mraků je vlastně opožděna, ultrafialové záření je znatelnější. Nyní, když nejsou žádné mraky, máme vstup velkého množství UV záření, které postihuje každého,“ dodal Blacutt.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám