Hlavní obsah

Balaš přislíbil navýšení rozpočtu pro vysoké školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) ve čtvrtek přislíbil navýšení rozpočtu pro vysoké školy. Řekl, že nynější částka určená na vysoké školy není konečná. O kolik by rozpočet pro univerzity měl být navýšen, ale neuvedl. Že VŠ trpí podfinancováním, zmínil u příležitosti slavnostního zahájení akademického roku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN)

Článek

Slavnostní zahájení akademického roku vysokých škol v Česku se konalo ve čtvrtek v podvečer na Univerzitě Karlově v Praze.

Jak schválila vláda, ministerstvo školství by mělo v příštím roce hospodařit s 263,9 miliardy korun.

Rozpočet ministerstva školství by se měl příští rok navýšit

Věda a školy

Na vzdělávání na vysokých školách je ve schválené podobě rozpočtu podle mluvčí MŠMT Anety Lednové určeno 30,9 miliardy Kč, což je meziročně asi o 2,3 miliardy víc. Na výzkum a vývoj v resortu školství je podle mluvčí nyní vyhrazeno 20,3 miliardy Kč včetně peněz z Evropské unie. Tato částka je zhruba o půl miliardy vyšší než letos.

Ministerstvo financí na začátku září navrhlo pro resort školství rozpočet 248,5 miliardy Kč, přičemž vládou schválený návrh je o 15,4 miliardy vyšší. Zástupci vysokých škol žádali navýšení na vzdělávání na univerzitách o 5,5 miliardy Kč a na vědu a výzkum o 763 milionů Kč. Poukazovali přitom na stoupající náklady na energie a rostoucí počet zájemců o studium v důsledku populačního vývoje.

Školský výbor podpořil požadavek na navýšení rozpočtu VŠ kvůli energetické situaci

Věda a školy

Ministryně pro vědu Helena Langšádlová (TOP 09) ve čtvrtek řekla, že vláda přidala peníze rovněž na výzkum na vysokých školách a v Akademii věd ČR (AV ČR). Oproti návrhu z června vláda zvýšila rozpočet na příští rok asi o 860 milionů, tudíž na vědu a výzkum v Česku by v roce 2023 mělo jít přibližně 40,2 miliardy korun. Ministryně rovněž přislíbila stanovení maximálních cen energií i pro univerzity a ústavy AV ČR.

Má jít o vládní prioritu

Předseda České konference rektorů a rektor Masarykovy univerzity v Brně Martin Bareš ve čtvrtek připomněl, že vysokoškolské vzdělávání a výzkum jsou jednou z priorit, které vláda uvedla ve svém programovém prohlášení.

„Jako předseda České konference rektorů předpokládám a očekávám, že tyto deklarované priority budou patřičně zahrnuty do finální podoby státního rozpočtu,“ prohlásil.

Rektor Univerzity Palackého dal výpověď děkanovi přírodovědy

Věda a školy

Bareš zároveň zdůraznil potřebu vzdělání a jeho podporu. Za důležité označil vznik strategického plánu střednědobého financování univerzit, debatu o směřování českého VŠ vzdělávání jako celku a diskusi o roli různých typů univerzit ve společnosti.

Rada kritizuje návrh rozpočtu kvůli strukturálnímu deficitu

Ekonomika

Návrh rozpočtu na příští rok, který schválila vláda, počítá s příjmy 1,928 bilionu Kč a výdaji 2,223 bilionu Kč. Počítá se schodkem 295 miliard korun. Největší změnou proti původnímu návrhu, který předpokládal deficit 270 miliard, jsou podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) výdaje na stanovení maximálních cen elektřiny a plynu.

Pokrýt by je podle něj měly příjmy z daně z mimořádných zisků a odvody z příjmů prodeje elektřiny nad cenový strop schválený Evropskou komisí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám