Hlavní obsah

Australští výzkumníci vyvinuli hydrogel pro boj s Parkinsonovou chorobou

Canberra

Australští vědci vyvinuli hydrogel, jenž by mohl posloužit při jednorázovém zákroku u nemocných s Parkinsonovou chorobou a možná i u osob s dalšími neurologickými onemocněními. Gel, jenž se skládá z aminokyselin, by mohli zdravotníci v budoucnu vpravit do mozku pacienta a látka poté pomůže s nápravou poškození, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Australané vyvinuli hydrogel proti Parkinsonově choroběVideo: Reuters

 
Článek

Pokud se s hydrogelem zatřese, promění se v tekutinu, což usnadní jeho aplikaci do mozku skrze malou kapiláru. Poté se navrátí do pevnější formy, vyplní nepravidelně tvarované dutiny a pomůže bezpečně dopravit náhradní kmenové buňky do poškozených částí mozku.

Jednorázový zásah

„Skutečným přelomem je, že je to jednorázový zásah,“ prohlásil v první polovině srpna profesor David Nisbet z Australské národní univerzity.

Vědci v Brně řeší poruchu řeči u lidí s parkinsonem

Věda a školy

„Pacient by přišel do nemocnice s Parkinsonovou chorobou a potřeboval by pouze tento jediný zákrok k potenciálnímu zmírnění mnoha symptomů na několik let dopředu,“ dodal.

Účinný u krys

Jak ovšem Reuters připomíná, Australané zatím hydrogel testovali jen na zvířatech, přičemž účinným v boji proti pohybovým poruchám u Parkinsonovy choroby se ukázal být u krys.

O myších a lidech. Vědci prodlužují život

Věda a školy

Nisbet proto doufá, že v příštích pěti letech začnou klinické testy u lidí. Látka, na jejímž vývoji pracují společně vědci z Australské národní univerzity a Floreyho institutu pro neurovědy a duševní zdraví při Univerzitě v Melbourne, je podle Nisbeta relativně levná a mohla by být v budoucnu poměrně snadno vyráběna masově.

Ve 37 letech ji postihla Parkinsonova nemoc, do života ji vrátila speciální operace mozku

Zdraví

Parkinsonova choroba je onemocnění mozku, které způsobuje třes a potíže s chůzí, rovnováhou a koordinací. Časem se zhoršuje a zatím na ni neexistuje léčba. Na světě žije odhadem deset milionů lidí s Parkinsonovou chorobou.

Zdravotníci by hydrogel v budoucnu mohli použít rovněž u pacientů, kteří trpí jinými neurologickými obtížemi, např. prodělali mrtvici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám