Hlavní obsah

Archeologové v Egyptě nově odhalili desítky rakví starých 2500 let

Novinky, Filip Šára

Egyptští archeologové objevili v antické nekropoli Sakkáře více než 80 rakví. Nově objevené staroegyptské artefakty včetně malovaných sarkofágů a barevných pozlacených dřevěných soch pocházejí z období před 2500 lety, informovala agentura Reuters s odkazem na tamní ministerstvo pro památky a cestovní ruch.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Archeologové v Egyptě nově odhalili rakve staré 2500 letVideo: Reuters

 
Článek

Úřady hlásí, že egyptští archeologové objevili další „hromadu” starověkých rakví v obrovské nekropoli cca 30 kilometrů jižně od Káhiry. Podle ministerstva vědci našli doslova sbírku barvených zapečetěných sarkofágů pohřbených před více než 2500 lety v Sakkáře, která je jinak domovem i nejstarší pyramidy v Egyptě - Džosérovy.

„Bylo nalezeno více než 80 rakví,” potvrdil podle listu The Independent sekretář Nejvyššího úřadu pro památky Mustafa Wazírí.

Arabské jaro stálo regionální ekonomiky 15 biliónů

Ekonomika

Egypt se snaží propagovat své archeologické nálezy ve snaze oživit svůj klíčový sektor - cestovní ruch. Po tzv. Egyptské revoluci 2011 v rámci „arabského jara” přišla letos další těžká zkouška pro tamní turismus, a to pandemie onemocnění covid-19. Proto místo objevů navštívil i egyptský premiér Mustafa Madbúlí, aby je zkontroloval.

Padesát devět sarkofágů před dvěma týdny

K danému objevu došlo jen zhruba dva týdny poté, co se Egypťané pochlubili jiným, ale velmi podobným nálezem rovněž v Sakkáře: odhalením celkem 59 sarkofágů zakopaných před více než 2600 roky. Nález archeologové učinili ve třech pohřebních šachtách.

Fantastický objev egyptských archeologů. Další tajemství má následovat

Koktejl

Na fotografii jsou vidět barevně malované a dobře zachovalé dřevěné rakve, ve většině z nich jsou mumie.

Foto: Profimedia.cz

Skoro 60 sarkofágů objevených v Sakkáře dříve.

V Sakkáře, která je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO, se pohřbívalo více než 3000 let a přes dvě milénia sloužila jako pohřebiště pro někdejší hlavní město Dolního Egypta - Memfis.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám