Hlavní obsah

Američtí astronauti vyrazili na procházku do otevřeného kosmu

Aktualizováno

Po půl druhé odpoledne našeho času začala páteční pracovní směna vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) astronautů NASA Christophera Cassidyho, velitele stanice, a Roberta Behnkena, který na orbitální laboratoř přiletěl 31. května první soukromou pilotovanou lodí Crew Dragon. Jejich výstup do otevřeného kosmického prostoru by měl trvat kolem sedmi hodin, NASA jej přenáší živě včetně finálních příprav.

Živě: Astronauti Cassidy a Behnken vystupují do kosmu Video: NASA TV

 
Článek

Mise mimo vnitřní prostory ISS se vždy oficiálně zahájí přepnutím skafandrů astronautů na vnitřní baterie, k tomu nyní došlo ve 13:32 SELČ. Ven se z komplexu dostali vystoupením z přechodového modulu Quest.

Dvojice má za úkol na staničním nosníku S6, na kterém jsou také solární panely, nahradit staré nikl-vodíkové baterie novými lithium-iontovými, které na stanici dopravila koncem května japonská nákladní loď Kunotori 9.

Na ISS přistál japonský koráb s poslední várkou nových baterií

Věda a školy

Ve středu 1. července mají práce pokračovat dalším výstupem. Cílem je vylepšení energetického systému ISS, nyní má jít už o poslední fáze úprav, které podle amerického vesmírného úřadu NASA započaly před třemi lety.

Cassidy je na aktuální „procházce“ veden jako člen posádky číslo 1, na sobě má skafandr s červenými pruhy. „Dvojka“ Behnken má skafandr bez pruhů. Pro oba se jedná o sedmou misi ve volném kosmickém prostoru.

Návrat Crew Dragonu nejdříve začátkem srpna

Samotná loď Crew Dragon soukromé firmy SpaceX s Behnkenem a také s jeho kolegou Douglasem Hurleym na palubě přistála na ISS 31. května, den po startu z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Šlo o druhý pokus, ten první konaný o několik dní dříve nevyšel kvůli nepříznivému počasí.

Pro vesmírný výzkum Spojených států šlo o důležitou událost, neboť má znamenat konec závislosti Američanů na ruských raketách a lodích Sojuz. Poprvé po devíti letech od ukončení programu raketoplánů odletěli američtí astronauti americkou lodí z území USA.

Astronauti v Crew Dragonu zakotvili u ISS a přešli na její palubu

Věda a školy

Zakotvení Crew Dragonu bylo neuvěřitelně hladké, libují si astronauti

Věda a školy

Tato první astronauty pilotovaná loď společnosti SpaceX, pojmenovaná nově Endeavour (celý název tedy Crew Dragon Endeavour), doposud zvládla všechny testy a s jejím návratem od vesmírné stanice na Zemi se zatím počítá nejdříve začátkem srpna, napsal server Space.com. Pokud podle zástupce ředitele programu ISS v NASA Kennetha Todda bude vše dál pokračovat podle plánu, počítá se s návratem Crew Dragonu nejdříve 2. srpna.

Foto: NASA

Astronauti Chris Cassidy (vlevo) a Bob Behnken na snímcích před svými dřívějšími výstupy mimo ISS

Endeavour ale před návratem na Zemi čeká ještě několik důležitých zkoušek. Posádka ISS provede 4. července test obyvatelnosti. Při něm do lodi přejdou čtyři astronauti a budou provádět každodenní aktivity včetně spánku, hygieny či nouzových postupů. Posledními velkými testy budou pro Crew Dragon Endeavour odpojení od ISS, sestup z oběžné dráhy, vstup do atmosféry, přistání do moře a nakonec vyzvednutí Hurleyho a Behnkena z lodi.

V roce 2023 vystoupí z ISS vesmírný turista

Aby těch plánů nebylo málo, tak za tři roky má z ISS do volného vesmíru vystoupit kosmický turista. Podle agentury TASS o tom informovala ruská kosmická korporace RKK Eněrgija v souvislosti s podpisem dohody s americkou společností Space Adventures o dopravení dvou turistů na ISS v roce 2023.

Na podzim poletí astronaut NASA na ISS ruským Sojuzem. Za 90 milionů dolarů

Věda a školy

RKK Eněrgija ve sdělení uvedla, že kontrakt se týká dvou účastníků krátkodobého letu do vesmíru ruskou lodí Sojuz MS s pobytem v ruské části ISS. Součástí dohody je i společný výstup jednoho z turistů s ruským profesionálním kosmonautem, a to z ruské části stanice. Ve zprávě se neupřesňuje, zda se už ví něco bližšího o turistech, jichž se má kontrakt týkat.

Na základě obdobných dohod společností RKK Eněrgija a Space Adventures se v letech 2001 až 2009 uskutečnilo osm krátkodobých vesmírných expedic turistů s pobytem v ruské části orbitálního komplexu. Zájemce to tehdy přišlo na 20 až 35 milionů dolarů včetně přípravy.

Virgin Galactic připraví program pro soukromé lety na vesmírnou stanici

Věda a školy

Prvním turistou se stal v dubnu 2001 americký milionář Dennis Tito. Zatím poslední byl v září 2009 kanadský miliardář a zakladatel Slunečního cirkusu Guy Laliberté. Dvakrát letěl Američan maďarského původu Charles Simony.

Reklama

Související články

První klasický kosmodrom Bajkonur slaví 65 let

Za první klasický kosmodrom světa je označován nejznámější ruský kosmodrom Bajkonur ležící nicméně na území Kazachstánu. Jde o rozsáhlý komplex odpalovacích...

Výběr článků

Načítám