Hlavní obsah

Američané poprvé naklonovali ohroženého tchoře černonohého

Vědci v USA poprvé naklonovali nějakého tamního ohroženého živočicha. Ze zamrazených buněk jejího předka totiž vytvořili tchoře černonohého. Zrození zvířete pojmenovaného Elizabeth Ann můžeme vnímat jako určitý mezník, který zvyšuje šanci na záchranu - třeba nejen tohoto - druhu, informovala zpravodajská stanice CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci naklonovali ohrožené zvíře - tchoře černonohéhoVideo: USFWS NATIONAL BLACK-FOOTED FERRET CONSERVATION CENTER, Reuters

 
Článek

„Elizabeth Ann byla vytvořena z buněk Willy, další samice tchoře černonohého, která žila před více než 30 lety,” uvedla vládní agentura US Fish and Wildlife Service (Správa Spojených států pro ryby, planě rostoucí rostliny a volně žijící živočichy), když zvíře minulý týden odhalila světu.

Narodil se fretce

Mládě naklonované z buněk zamrazených v roce 1988 se narodilo náhradní matce - fretce domácí - v prosinci v Coloradu a vědci doufají, že to přispěje k záchraně druhu před vyhynutím. Měla by se tím podle nich rovněž zvýšit genetická rozmanitost tchoří populace, stejně tak jejich odolnost vůči chorobám.

Tchoř černonohý (Mustela nigripes) je ohrožená šelma z čeledi lasicovitých. Domovem tohoto tchoře byly severoamerické Velké pláně, několik desetiletí už ale je považován za nejvzácnějšího severoamerického savce. Např. v roce 1985 přežívalo v jediné známé lokalitě v americkém státě Wyoming ve volné přírodě jen 31 jedinců. Stalo se tak v důsledku hubení psounů, kteří jsou jeho hlavní potravou, a jejichž nory mu slouží jako úkryt.
Již v 60. letech 20. století byl považován takřka za vyhubeného, a byl zahájen program chovu a rozmnožení v lidské péči a pozdějšího navrácení do přírody. Do roku 2009 bylo odchováno přes 6000 jedinců.

Tchoři černonozí jsou stále jedním z nejohroženějších známých druhů Severní Ameriky. Podle agentury Reuters byli dokonce roku 1979 prohlášeni přímo za vyhynulé, avšak o dva roky později farmář ve Wyomingu objevil jejich malou populaci. Tato skupinka pak mohla posloužit jako základ pro spuštění programu na obnovení živočišného druhu.

Vědci po sto letech potvrdili výskyt kočky divoké na Dobříšsku

Věda a školy

Koncem loňského roku, konkrétně 10. prosince, se tedy podařilo první naklonování tohoto tchoře vůbec a první klon ohroženého zvířete pocházejícího ze Spojených států.

Elizabeth Ann každopádně nebude vypuštěna do volné přírody. Místo toho bude podle serveru BBC žít v zařízení v Coloradu, kde se narodila, aby ji mohli vědci studovat. Zvíře bylo „vytvořeno” společností ViaGen Pets & Equine, která úspěšně přenesla embryo do náhradní matky-fretky.

V Texasu naklonovali ze 40 let starého vzorku vzácného koně Převalského

Koktejl

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám