Hlavní obsah

Zpěvák Josef Vágner po nehodě vyměnil auto za koloběžku

Novinky, Petr Mráček

Zpěvák Josef Vágner musel po nedávné autonehodě řešit časté přesuny kvůli práci a studiu, alespoň po Praze. Jak se také dozvěděl, koloběžka není jen sportovně-dopravní prostředek pro lidi milující volnost a částečně adrenalin, ale bývá často „zdravotní“ pomůckou nemocných či handicapovaných lidí.

Foto: Petr Mráček

Josef Vágner s koloběžkou

Článek

„Nehoda, která naštěstí pro mě skončila bez jediného škrábnutí, při které však zůstalo auto na odpis, mě donutila vymýšlet nějakou rychlou formu přemisťování. Často řeším, jak se rychle ze školy přesunout na zkoušku do divadla, či druhého divadla a naopak. Samozřejmě že je tu MHD, ale pořád člověk musí od toho metra nebo od tramvaje dál. A tahle koloběžka splnila nadmíru mé očekávání. Je skládací, má skvělý vak a jezdí dostatečně rychle, ale zároveň bezpečně. Vejdu se všude, a nemám problém ji zaparkovat,“ říká s úsměvem Pepa Vágner.

Jako téměř každý mladý muž má rád pohyb a sport a ve volném čase se mu také věnuje. Novinářům a veřejnosti koloběžku předvedl 21. května na nábřeží v Praze, kde hned ukázal svoji jízdu.

„Nejenom, že jezdím a budu jezdit na tomhle červeném žihadle do doby, než budu mít za pár měsíců nové auto, ale i potom. Prostě složím ji, dám do kufru, nebo si ji vezmu na dovolenou, na chalupu, na dětský tábor na Orlík, který organizujeme. Zkrátka, natolik jsem si ji za pár dní zamiloval, že ji už nedám z ruky,“ podotýká zpěvák a herec účinkující v několika muzikálech (Mata Hari, Adam a Eva, Marie Antoinetta), který kromě jiného stále brázdí republiku v rámci svých vystoupení.

Majitel společnosti vysvětluje, že koloběžka není pouze módní či sportovní doplněk. Dobře může fungovat jako „zdravotní“ pomůcka pro vážně nemocné či handicapované lidi.

„Ono se to příliš neví, ale koloběžky využívají a třeba od nás odebírají lidé s Parkinsonovým onemocněním. Paradoxem je, že tito klienti mají třeba kvůli své nemoci problém s chůzí, ale jakmile vezmou do rukou koloběžku, mnozí se nestačí divit. Velmi jim to pomáhá. Stejně tak, jako to může pomoct lidem s bolestmi páteře, lidem po různých lehčích úrazech, například s problémy páteře,“ říká Marek Kostka, majitel firmy vyrábějící koloběžky.

Koloběžku mohou totiž využívat i lidé s handicapem. Výjimkou mezi uživateli nejsou dokonce ani lidé s protézou dolní končetiny.

„I takové klienty máme a jsou velmi spokojení. Je škoda, že i v médiích je tak málo osvěty právě o tomto druhu přepravy. Češi ještě kouzlo koloběžek příliš neobjevili, ale myslím si, že se dočkáme. Vždyť například Plzeň je město, kde se podle statistik v rámci celé ČR prodává nejvíce koloběžek,“ dodal Kostka s tím, že v západočeské metropoli se konají i mistrovské závody v jízdě na koloběžkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám