Hlavní obsah

Žirafa Taziyah se chystá do Mnichova

Novinky, Jiří Smutný

Žirafí skupina v brněnské zoo se pomalu loučí s dvouletou samicí Taziyah, která se připravuje na cestu do Mnichova. V tamní zoo rozšíří čistě dámskou společnost žiraf z různých koutů Evropy.

Foto: Jiří Smutný

Taziyah v červnu 2013

Článek

Obsazení výběhu žiraf v brněnské zoo se neustále mění. Historicky prvními žirafami byl pár žiraf Rothschildových, který sem přišel v roce 1976 z Prahy. Chov žiraf síťovaných začal v roce 1987 příchodem březí samice Valiky ze Dvora Králové.

V současnosti skupinu tvoří šestiletý chovný samec Toník, pocházející z Kolína nad Rýnem a tři chovné samice. Devítiletá Tosha a čtrnáctiletá Jeanette jsou původem ze Dvora Králové, pětiletá Tabita je domácí. Pokud jde o mláďata, tak v posledních letech se narodila Taziyah (2013), Naomi (2014) a Timon (2014).

„V současnosti se Taziyah blíží k dospělosti a proto jsme jí museli hledat nový domov,“ uvedla kurátorka savců Zoo Brno Miroslava Friedman. „Na základě doporučení koordinátora EEP programu chovu žiraf síťovaných byla vybrána Zoo Mnichov.“

Skupiny sestavené pouze se samic se v poslední době vytvářejí proto, aby se zamezilo dalšímu rozmnožování a následným problémům s umísťováním mláďat. Populace žiraf síťovaných je totiž v evropských zoologických zahradách docela početná a její další zvyšování není žádoucí.

Reklama

Výběr článků

Načítám