Hlavní obsah

Zdíkovsko ukrývá tajemnou kapli, lesní jezírka i malebnou vísku

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na dohled rozhlednám na Churáňově a Javorníku se rozprostírá kraj plný i drobných zajímavostí, o kterých mnohdy turisté ani nevědí. Najdete zde romantickou poutní kapli, tiché vodní hladiny v lese, významné přírodní památky, nebo ves "na kraji světa", od níž je jen kousek nejen ke starému mlýnu.

Foto: Petr Hejna

kaplička Na Lizu

Článek

Kaplička Na Lizu u Zdíkova bývala hojně navštěvovaným poutním místem, jak jinak, než i pověstmi opředeným.

Ať již to byla legenda o churavém nemluvněti z Plání, jemuž místní voda, v níž ho matka smočila, přinesla uzdravení a zbavení se vředů, s kterými si ani babky kořenářky nevěděly rady, nebo o mladé slepé dívce z osady Zábrod, jíž snová vize vnukla cestu k prameni a omytí si očí vodou ze studánky. A hle, zrak se jí vrátil, stejně jako zbloudilému skláři Adlerovi z Plání tajemné světlo nad kapličkou ukončilo konec jeho bloudění v temných lesích a zavedlo ho sem, na místa jemu známá. Vodu dnes snadno poutník načepuje pumpou, jejíž skruž kryje studánku.

U studánky stávala dřevěná bouda již před rokem 1800, roku 1803 dal vystavět plukovník Jakub Wimmer dřevěnou kapličku, současná kaple zde vyrostla roku 1852, František Antonín Thun ji dal vystavit v duchu romantismu.

V okolí se rozkládal udržovaný lesopark, v lese nad kapličkou na Zdíkovském potoce sloužila trojice jezírek jako zásobárna vody pro drtírnu kůr, kterou využívaly koželužny. Zbytky kamenného náhonu jsou patrné pod jezírkem, v nedávných letech vyčištěným, ležícím ani ne sto metrů jižně od kaple.

Jezírko U Kyzu, jak jej značí mapy, není až tak jezírko, ale zatopený lom, ve kterém se těžil křemen, surovina nezbytná pro skláře. Nachází se v nadmořské výšce 990 m n. m. u parkoviště vlevo od silnice ze Zdíkova na Nové Hutě. Některé prameny uvádějí hloubku 14, jiné 30 metrů, plocha je zhruba 28 arů, zajímavé ji i pro biology, zejména studiem drobných vodních živočichů, zde tvořících stabilní ekosystém.

Severně od Zdíkova (3,5 km) leží Hodonín, ves s necelou čtyřicítkou domů a ještě méně obyvateli. Pro svůj klid a blízkost vyhledávaných míst je ideálním stanovištěm, odkud vyrážet za výlety a sportem, najdete zde i malý rodinný penzion - hospodu ani obchod zde však nehledejte.

Ke Klostermannově rozhledně na Javorníku je jen pár kilometrů, v nejbližším Jaroškově se nachází přírodní památka, na které roste kriticky ohrožený hořeček český a hořeček nahořklý, nebo tolije bahenní.

Další PP se nachází u Úbislavi, kde na louce roste několik evropsky významných druhů. Z Úbislavi směrem k Javorníku leží přírodní rezervace Nad Zavírkou, charakteristická kombinací ploch suchých, mokřadních a rašelinných. Během roku tu vykvétají tisíce květů deseti druhů orchidejí, roste zde opět hořeček, dále hmyzožravá rosnatka  a tučnice, nebo arnika. To vše od Hodonína pěšky od jednoho do čtyř kilometrů. Ještě blíž pak na Horském potoce stojí mlýn s náhonem lemujícím cestu k Benešově Hoře.

Hodonín, přes svoji nízkou zalidněnost, však žije i společensky, letos zde proběhlo 4. setkání rodáků a přátel obce. A právě zde pamětníci připomenuli, jak za války v noci rodiče chodili do mlýna semlít potají obilí, stejně jako pátrali po příbuzenských vztazích mezi nově dorazivšími potomky rodáků. Trvale zde žijící rodina pana Boříka se na této akci podílí nejen sponzorsky, ale i obdivuhodným pracovním nasazením, od budování prostor pro akci po přímou obsluhu sousedů do ranních hodin. Nezištně vypomáhají samozřejmě i další dvě místní dámy, Marie Kluiberová a Květa Vlčková, které doma napečou a nachystají dobroty pro ostatní. A tak se zde jednou za tři roky sejde více než stovka s Hodonínem spjatých hostů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám