Hlavní obsah

Zámek v Rájci nad Svitavou už přivítal přes dva tisíce obdivovatelů kamélií

Novinky, Dagmar Šnajdarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pátku 7. března zdobí interiéry zámku v Rájci nad Svitavou kamélie a jejich aranžmá. Během tří dnů si květinami vyzdobené interiéry zámku prohlédlo téměř 2300 návštěvníků.

Foto: Dagmar Šnajdarová

Kvetoucí kamélie

Článek

A protože letošním tématem květinových výstav Slávka Rabušice – významného floristy a specialisty na aranžování květin v historickém interiéru – je „Válka růží“, vedou i v interiéru rájeckého zámku pomyslný boj kamélie versus růže.

Kamélie, nazývané Japonskými nebo Zimními růžemi, porovnávají svoji krásu s pravými růžemi i jinými květinami, nesoucími ve svém názvu pojem „růže.“ Bohaté interiéry zámku zdobí kvetoucí keře kamélií, staré až 50 let, spolu s historickými i novodobými květinovými aranžmá. Na výstavu je bezbariérový přístup. Výstava na zámku v Rájci nad Svitavou potrvá do 16. března, zámecké skleníky zůstanou zájemcům přístupné až do 31. března.

A právě výstavou v Rájci nad Svitavou byl zahájen cyklus květinových výstav, které budou dále probíhat na zámcích v Ratibořicích, ve Vizovicích, na Kratochvíli na Vranově nad Dyjí či na zámcích v Buchlovicích a Bučovicích.

Symbol letošních květinových výstav "Válka růží" nás vrací do doby „staré dobré Anglie“ a připomíná specifický vojenský konflikt, jehož prostřednictvím se v 15. století dvě větve královského rodu snažily získat vládu v Anglii.

Ačkoli růže či jiné květiny nesehrály ve válce samotné žádnou hlavní roli, přesto se stala růže její ikonou, a to díky erbovním znakům. Rod Lancasterů měl ve znaku růži červenou a štít rodu Yorků zdobila růže bílá. Za zmínku ještě stojí, že tento boj dvou dynastií označili Válkou růží až historici v 19. století. Boj o prvenství mezi bílou růží Yorků a červenou růží Lancasterů se tedy pomyslně přenáší do květinových výstav na zámcích…

Pěstování kamélií vzbuzuje určité obavy a respekt, ale přitom ještě v první polovině minulého století zdobily i letité rostliny mnoho domácností. Kamélie sice nejsou typickou pokojovou rostlinou, ale mohou být nevšední ozdobou zimních zahrad, hal, světlých chladných chodeb i nepřetopených ložnic, jen je potřeba jim věnovat tu správnou péči.

Pokud vás láká pěstování kamélií, můžete si mladé rostlinky zakoupit třeba právě ve sklenících v Rájci nad Svitavou - k rostlině získáte nejen odborný návod k pěstování, ale i cenné rady zkušených zahradníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám