Hlavní obsah

Zámek Savoia ve Škvorci přitahuje noblesní romantikou i bohatým kulturním programem

Novinky, Robert Rohál

Není to tak dlouho, co se do nové krásy jako by vyloupnul zámek Savoia v obci Škvorec, kam je to z centra Prahy autem půlhodinka. O tom, co všechno zrekonstruovaný a romanticky působící zámek skýtá a nabízí, vypráví v následujícím rozhovoru kastelán Jan Psota.

Foto: archiv autora

Romantický zámek Savoia v obci Škvorec jen tak nepřehlédnete.

Článek

Jak je zámek dlouho otevřen a co se vše skýtá návštěvníkům? Co tady mohou vidět a slyšet?

Zámek Savoia castle ve Škvorci oficiálně rodina Salvatore-Eremeev zpřístupnila veřejnosti v květnu 2016. Ve zrekonstruovaných prostorách zámku si mohou návštěvníci prohlédnout prostory bývalých koníren – Akademii italské kuchyně s funkční kuchyní, bývalou zimní zahradu, dnes koncertní sály piano nobile, piano tereno, podvěžovou kapli sv. Monicy, podkrovní apartmány s unikátně dochovanými sgrafitti, renesanční zámeckou vrátnici se zbrojnicí nebo zámecký park. Zámek podstupuje od roku 2008 generální, ale pod dohledem památkářů zároveň citlivou rekonstrukci, která tuto kdysi jednu z nejohroženějších památek Středočeského kraje nadobro zachránila od demolice. Ano, ruinu zámku před deseti lety zdobil platný demoliční výměr. Majitelé zámku mají v plánu dostavět zbořené zámecké křídlo podle dochovaných plánů z devatenáctého století.

Jste kastelánem a zároveň i průvodcem?

Kastelánem zámku Savoia jsem byl jmenován roku 2016 u příležitosti slavnostního otevření památky veřejnosti. Neprovázím na zámku jen návštěvníky, společně s ostatními týmy a kolegy pořádám například dua českých filharmoniků, nebo se podílím na přípravách tradičních škvoreckých jarmarků, kdy je zámek obklopen šermíři, kejklíři, řemeslníky a regionálními produkty.

Zámek vypadá velice romanticky…

Ano, to bezesporu je. Dochované části jižního a východního křídla s mostem a vysokou věží v sobě uchovávají gotiku, renesanci i baroko. Záchranný archeologický výzkum odhalil na nádvoří zámku základy unikátního bergfrítu (okrouhlé ochranné věže, pozn. aut.) ze třináctého století, čili z doby založení hradu nechvalně proslulým číšníkem královny Kunhuty a purkrabím Pražského hradu Domaslavem ze Škvorce. Zámkem doslova procházely významné osobnosti – arcibiskup Olbram ze Škvorce, Albrecht z Valdštejna nebo úžasná a energická osobnost dobrotivé a ušlechtilé ženy baroka – kněžny Marie Terezie Savojské, na jejíž počest zámek přijal jméno – zámek Savoia.

Jak jsem si všiml, probíhají zde svatby a různé společenské akce, co tady ještě lidé najdou?

Zámek je vyhledáván zejména pro svatební obřady, fotografické booklety světových modelů a modelek, jako filmová lokace ale i jako prostor pro různé soukromé, firemní a veřejné slavnosti kulturně-společenského charakteru. Na zámku pořádáme pro veřejnost také pikniky s živou hudbou, kurzy vaření s renomovanými šéfkuchaři, mezinárodní gastronomické pořady, koncerty klasické i populární hudby, vzdělávací pořady pro děti a dospělé.

Reklama

Výběr článků

Načítám