Hlavní obsah

Zámek Kozel je sice zavřený, park ale stojí za návštěvu

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Přestože je zatím klasicistní lovecký zámek Kozel u Plzně zavřen, procházka rozsáhlým parkem je velmi vyhledávaná. Zámek patří k nejnavštěvovanějším památkám Západočeského kraje. Náležel nejprve nejvyššímu lovčímu Království českého Janu Vojtěchovi Černínovi.

Foto: Vratislav Konečný

Valdštejnský Kozel

Článek

Jednoduchou přízemní budovu postavil v letech 1784 až 1789 málo známý pražský stavitel Václav Haberditz. Tehdy objekt nazývali Jagdschloss (lovecký zámek) bei Stiahlau (Štáhlavy).

Za Valdštejnů získal na proslulosti

Až budete moci zámek navštívit, uvidíte část původního vybavení, nábytek, obrazy, porcelán. Je tu i nádherná kaple ve stylu Ludvíka XVI. a černínská knihova. Tu po roce 1945 doplnili stadionovskou knihovnou z Koutu na Šumavě.

Dalším majitelem byl Arnošt z Valdštejna, ten v roce 1859 založil v Plzni Valdštejnské železárny, které od něho v roce 1869 koupil jeho zaměstnanec Emil Škoda. Pro Valdštejna přestavěl objekt na letní sídlo významný architekt Ignác Jan Nepomuk Palliardi, známý například i z jedinečných Palácových zahrad pod Pražským hradem.

Majitelé sem zvali své významné hosty, sloužil jako ubytovací při zahradních slavnostech a lovech. Vše se neslo v duchu myšlenek francouzského filosofa Jeana Jacquese Rousseaua, hlásajícího návrat k přírodě a budování venkovských sídel. U zámku byla zbudována klasicistní jízdárna, stáje, lokajna a kaple.

Valdštejnové v 19. století nechali přestavět maštal na na zámecké divadlo, pro radost svým dětem. Empírové divadlo se zachovalo v původní podobě.

V rybníku Lopata se voda "vaří" kapry

Ale hlavní je nyní pro nás rozsáhlý anglický park zbudovaný místním zahradníkem F. X. Francem, který měl vedle své práce i koníčka v archeologii, zajímal se o mohylová pohřebiště zaniklé osady, které se nacházejí v okolí. Franc výborně kreslil i fotografoval.

Kolem zámku zbudoval krajinářský park s centrálním bodem rybníkem Lopatou. Ve svahu k zámku i nad břehy rybníky rostou nádherné solitérní stromy, u nyní kvetou rododendrony a azalky, jejichž opojná vůně naráží na čichové pohárky.

Rybník Lopata se hemží kapry, u stánku před vstupem do parku je možné zakoupit z automatu krmivo, po vhození na hladinu se to ve vodě doslova vaří. Kapří tlamičky se perou o sousta, do toho spěchají ke krmení i kachny, takže se s rybami strkají, pro příděl si zalétne i labuť. Pokud se sem chystáte, pečivem jistě ryby ani opeřence neurazíte.

Okénkově je otevřeno občerstvení před vchodem do parku, stánek s dalším včetně zmrzliny, kávy, palačinek stojí u parkoviště.

Proč Kozel?

Staří Slované obětovávali kozla při rovnodennosti na výraz usmíření s bohy a prosbu o jejich přízeň. Archeologická nálezy dokazují, že v místě, kde zámek stojí, měli Slované hradiště. A obětiny provozovali i zde.

Bez dronů!

U vchodu do parku je umístěna cedule zakazující jakýkoli provoz dronů a modelů nad objektem. Tyto zákazy zřejmě budou nad památkami přibývat.

Reklama

Výběr článků

Načítám