Hlavní obsah

Zámecké interiéry v Rájci nad Svitavou zkrášlily kamélie

Novinky, Dagmar Šnajdarová

Dvacátá jubilejní výstava kamélií Camellia jubilea byla v pátek 1. března zahájena na zámku v Rájci nad Svitavou. Návštěvníci mají možnost prohlédnout si nejen zámecké interiéry vyzdobené kaméliemi, aranžmá z nich a dalších květin, ale i zámecké skleníky s kvetoucími kaméliemi.

Foto: Dagmar Šnajdarová

Interiéry zámku vyzdobené květinovým aranžmá.

Článek

Výstava připomíná jednotlivé náměty uplynulých dvaceti let pořádání prezentačních výstav. Témata jsou opravdu pestrá od kamélií a křídla motýlí, přes kamélie a sklo, kamélie sváteční, kamélie na plese až po kamélie s knihami či krajkou.  

Zámek je otevřen denně od 9 do 16 hodin (mimo pondělí 4. března), o víkendu od 9 do 17 hodin. Speciální nabídka je připravena v týdnu od 5. do 8. března, kdy budou probíhat komentované prohlídky zámeckých interiérů s průvodcem. Mimo tento termín budou návštěvníci interiéry zámku volně procházet, průvodci budou v jednotlivých pokojích.  

Po dobu konání výstavy (tj. od 1. do 10. března) je možné zakoupit mladé rostliny kamélií a jarních květin v zámeckém zahradnictví a získat i cenné rady k jejich pěstování od odborníka – zahradníka. V době výstavy budou veřejnosti otevřeny i zámecké skleníky.  

Výstava potrvá  do 10. března. Do 4. března navštívilo již 2500 návštěvníků.  

Sbírání kamélií bylo v 19. století zábavou nejen šlechty ale i představitelů jiných majetných vrstev. Pro kamélie se stavěly zvláštní skleníky nebo byly kvetoucí rostliny používány k výzdobě zimních zahrad. Jedinečným dokladem slavné éry kamélií je sbírka udržovaná v zámeckém zahradnictví v Rájci nad Svitavou. Jejím základem jsou matečné rostliny přivezené již před 40 lety, tj. v roce 1973, z Výzkumného ústavu okrasného zahradnictví v Průhonicích u Prahy.  

Současný soubor obsahuje 250 klasických i méně známých odrůd kamélií. Staré kamélie (zvané matky) jsou vysázeny ve velkých nádobách a každoročně se dvakrát stěhují. V pozdním jaře ze skleníku na záhon pod širým nebem a na podzim zpět do skleníku. Kamélie je poměrně náročná rostlina, která má své „mouchy“. Udržet sbírku v dobrém stavu je velké umění. Zámecký zahradník se zabývá šlechtěním kamélií, sprašuje jejich květy, vysévá semena a hodnotí výsledky, ale také množí kamélie řízkováním.  

V době největšího květu kamélií (tj. koncem února a začátkem března) se představuje tahle královna zimních květin v historických prostorách zámku v Rájci nad Svitavou už od začátku devadesátých let. V letošním roce je to tedy již 20. prezentace těchto nádherných květin. Laické i odborné veřejnosti je představena rájecká sbírka kamélií, tedy kvetoucí keře staré 30 – 50 let a také aranžmá z této květiny.      

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám