Hlavní obsah

Zámecká zahrada v Mikulově po roce otevřela své brány

Novinky, Jitka Sobotková
Aktualizováno

Přesně po padesáti týdnech náročné rekonstrukce se v neděli 30. srpna otevřela mohutná barokní brána do zámecké zahrady v Mikulově.

Foto: Jitka Sobotková

Architekt Ivar Otruba se ujal při slavnostním otevření role průvodce.

Článek

Areál už v pátek 29. srpna navštívil hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Společně s ředitelem Regionálního muzea v Mikulově Petrem Kubínem a zahradním architektem Ivarem Otrubou rozsáhlý areál slavnostně otevřeli.

Architekt dal zahradě barokní a renesanční nádech, jaký měla dříve. Záměrem však nebylo vytvořit její kopii. „Chtěli jsme, aby byl rukopis současný. Je to reminiscence. Základní motiv jsme ponechali, jinak je vše v tomto areálu, který se svým rozsahem podobá až pražskému hradnímu areálu, nové,” řekl Ivar Otruba.

Projekt Obnova zahradních teras barokní zahrady u zámku v Mikulově se týkal téměř celého areálu okolo budovy zámku. Baroková zahrada, tedy plocha za Försterovou branou, využívá s odkazem na dochované historické dokumenty ornamentiky barokního stylu a symbolicky zde byla obnovena i dřívější oranžérie.

„Původně tady stála v roce 1740 a byla unikátní. Pěstovali se zde i různé citrusy. Dnes může prostor uvnitř oranžerie sloužit k různým koncertům, divadlům či společenským setkáním,“ řekl známý český zahradní architekt Ivar Otruba.

Rekonstrukce se dotkla i jižního předpolí s terasami, kde vznikla růžová zahrada či zahrada pro nevidomé a slabozraké a také zelené bludiště.

Tvář zahrady zásadně změnilo i velké lomené schodiště, které propojuje zahradu se salou terrenou. „Je věrnou kopií toho původního, které tu stálo na počátku osmnáctého století. Ve své době bylo unikátním stavebním prvkem,“ řekl ředitel Regionálního muzea v Mikulově Petr Kubín. Novinkou je také kašna či veřejnosti přístupné terasy nad synagogou. 

Příprava na obnovu zahrady trvala více jak deset let. Samotné práce pak skoro rok. První zatěžkávací zkouškou bude Pálavské vinobraní 11. až 13. září. „Zahrada bude otevřená po celé vinobraní. Směrem od náměstí bránu zamykat nebudeme. Ale ze Zámecké ulice bude brána uzavřená už natrvalo. Zvažujeme i noční uzavírání vchodu u synagogy. V nejbližší době také zveřejníme nový návštěvní řád a otvírací dobu zahrady,“ dodal ředitel muzea.

Samotnou rekonstrukci, která stála dvacet čtyři milióny korun, provedla podle návrhu Ivara Otruby firma GARDENLINE z Litoměřic a ARCHATT z Brna. Náklady byly hrazeny z dotací regionálního operačního programu Jihovýchod a Jihomoravský kraj přispěl patnácti procenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám