Hlavní obsah

Vzhůru dolů do sklepa, láká kastelán Hrádku u Nechanic na novou atrakci

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří kasteláni na zámcích a hradech lákají na unikátní fresky, zbraně, pásy cudnosti i necudnosti. Nově instalovaný správce zámku Hrádek u Nechanic Mgr. Martin Rejman na to jde "přízemně", přes sklep. Část zámeckého podzemí zpřístupní u příležitosti nadcházejících Dnů evropského dědictví.

Foto: archiv NPÚ, úsp Sychrov

Východočeská neogotika u Nechanic

Článek

Plánů s objektem má mnoho, chce navázat na úspěšnou éru kastelánování Ivana Šenka, který přitáhl na harrachovský neogotický zámek mnoho návštěvníků.

Na tradici vánočních a velikonočních akcí, kostýmovaných prohlídek by měly navázat  další slavnosti, jarmark… ,zbudování kavárny, častější zpřístupnění Hodinové věže. Také chce více spolupracovat s místní samosprávou.

Kotle, dráty, to je bomba!

„Uplynulé dva měsíce pro mne byly skutečně nabité – dopodrobna jsem se seznamoval s chodem objektu, se zaměstnanci, podílel jsem se na kulturních akcích, které proběhly ještě pod vedením mého předchůdce, samozřejmě jsem si musel objekt mnohokrát projít od sklepů až po půdu, seznámit se s technickým stavem nejenom samotného zámku, ale všech přilehlých budov,” vysvětluje Mgr. Rejman.

A právě při těchto obchůzkách ho napadlo, že je škoda neukázat veřejnosti sklepení, které je samo o sobě nádherné, ale navíc se v něm dochovaly technické prvky, jako třeba kotle z 19. století nebo elektrické rozvody z roku 1914.

„Nápad byl na světě, k realizaci bylo potřeba sklepy vyčistit, vynosit nepotřebný stavební materiál a samozřejmě si připravit průvodcovský text. Sklepení nebudeme ukazovat celé, jen část, něco si musíme schovat zase na příště,“ řekl kastelán.

Sklepení bude zpřístupněno v neděli 11. září od 9 do 17 hodin (v každou celou hodinu).

Zámek jako z pohádky

„Věřím, že se Hrádek u Nechanic stane přirozeným kulturním centrem a že osloví co nejširší veřejnost. Osobně považuji Hrádek u Nechanic za pohádkový zámek a novogotický klenot a tak bych jej rád prezentoval,“ dodal nový kastelán.

Na jeho slova navázal starosta Hrádku Filip Danda: „Se správou zámku, respektive s panem Šenkem, se vždy spolupracovalo výborně - a jak jsem zatím poznal jeho nástupce, věřím, že tomu bude i nadále. Byl bych moc rád, kdyby se novému kastelánovi podařilo vyřešit otázku obnovy bývalé Jízdárny, byla by to ideální prostora pro pořádání kulturních akcí, na nichž bychom se jako obec rádi podíleli.“

Zámek slouží často natáčení, dveře si podávají domácí i zahraniční filmové produkce.

Reklama

Výběr článků

Načítám