Hlavní obsah

Vranov nad Dyjí, Bítov, Cornštejn – a další historické památky jako tip na výlet v okolí Vranova

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vranovská přehrada je vyhlášené turistické středisko na jižní Moravě a v nastávající prázdninové sezóně vyhledávaným cílem rekreantů, cyklistů a mototuristů.

Foto: Petr Hejna

Vranov nad Dyjí

Článek

Naštěstí stále značná část turistické populace se nespokojuje s bezcílným povalováním na přelidněných plážích, spojeným s mnohdy nadměrným dodržováním pitného režimu konzumací rozličných tekutin, a při návštěvě Vranovské přehrady si najdou čas na prohlídku míst, jejichž kouzlo a magická síla zastaveného času i odkazu předků dovedou vyvolat obdiv i úctu a zanechat v návštěvnících trvalou vzpomínku.

Státní zámek Vranov nad Dyjí je bezesporu nepřehlédnutelnou impozantní dominantou na Dyji pod přehradou. Jako mnoho obdobných objektů vznikl přestavbou románsko-gotického hradu (datovaného jako pohraniční pevnost již r. 1100) do dnešní barokní podoby. Bohatě zdobený interiér zámku je navíc plný exponátů kameniny z významné místní manufaktury. Více informací o otevírací době, prohlídkových trasách a vstupném najdete zde.

V současné době ještě není možná platba platební kartou, ale vbrzku i tato služba bude návštěvníkům dostupná. Zámek je přístupný na vybraných trasách i vozíčkářům, pro cyklisty jsou k dispozici stojany, kde si mohou kola uzamknout.

Na vrchní části přehrady, poblíž soutoku Dyje a Želetavky, se tyčí na ostrohu obtékaném Želetavkou hrad Bítov. Mezi typické prvky jeho interiéru tvoří nesčetné novogotické iluzivní malby na stěnách a stropech, navozující perspektivním provedením dojem prostoru. Překvapivě rozsáhlá je zoologická sbírka, založená bratry Vladimírem a Otakarem z Daunu, poslední soukromý majitel Jiří Haas z Hasenfelsu ji dál rozšířil, např. o sbírku vycpanin exemplářů 49 psích plemen. Podrobné informace o trasách, vstupu, otevírací době, včetně termínů kulturních akcí (stejně jako u Vranova), najdete zde.

Poblíž Bítova leží rozsáhlá a zachovalá zřícenina Cornštejn, postavený v první polovině 14. století na posílení Bítova (stejně jako dále zmíněný Frejštejn). Z hradeb je nádherný výhled na hladinu přehrady, oblévajících toto místo z obou stran. Za vše hovoří snad to, že v r. 2008 byl v anketě čtenářů jednoho celostátního deníku vyhodnocen jako nejromantičtější místo na jižní Moravě.

Přehrada nabízí působivé pohledy na skalnaté výběžky při projížďce loďkou, stranou ruchu pláže a stánků.

Tip pro fajnšmekry, pídící se i po méně známých objektech - nedaleko Moravských Budějovic se v lese ukrývá zřícenina kaple sv. Víta, naopak od Vranova nedaleké Znojmo překypuje zachovalými památkami, zasluhujícími samostatný článek.

Cestou z Bítova k rakouským hranicím, kde se nachází neskutečně hustě zastoupené hrady, zámky i zříceniny, stojí za zastavení mohutné rozvaliny hradu Frejštejn v malebném Podhradí nad Dyjí a lety „hospodaření“ armády poznamenaný a obnovou procházející zámek Uherčice.

Veškerá zmíněná místa z okolí Vranova jsou k vidění v této galerii zde.

Náhled na to, s čím se turisté setkají v Rakousku, pak zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám