Hlavní obsah

Ve Vrahovicích stříleli výsadkoví veteráni

Novinky, Michal Mucha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 16. května se potřetí konal v Prostějově ve Vrahovicích, na policejní střelnici, Memoriál Františka Mansfelda ve střelbě z pistole. Záštitu nad akcí převzala elitní 601.skss. Na 155 střílejících, z toho 27 žen, ukázalo, že nepatří do starého železa a že mají stále pevnou ruku a dobrý zrak.

Foto: Michal Mucha

Výsadkoví veteráni na střelbách

Článek

Slavnostního zahájení se zúčastnila i vdova po prvním veliteli VÚ 8280 s působností v Prostějově plk. Františku Mansfeldovi Věra MANSFELDOVÁ a jeho syn František.

Že to nebyla jen obyčejná střelecká soutěž, o tom svědčí i účast a výkony střelců a střelkyň z klubů výsadkových veteránů České a Slovenské republiky. Přijeli zástupci z Prešova, Banské Bystrice i Bratislavy. Naproti tomu se závodu zúčastnili i střelci z Liberce, Prahy a dalších vzdálených měst. Pozvání na střelby přijal i primátor města Prostějov Miroslav Pišťák a někteří bývalí velitelé VÚ 8280 Prostějov.

„Do Prostějova jezdíme rádi, je tady výborná a přátelská atmosféra,“ svěřil se výsadkový veterán z Liberce Jaroslav Chromek a s úsměvem dodal: „Snad letos dosáhneme na medailová umístění.“

Počasí letos moc nepřálo, ale jak řekl velitel 601. skss plk. Karel Řehka: „Když prší, průzkumák se směje.“ A tak se i stalo. Na náladě a hlavně na výkonech deštivé počasí nikterak bývalým výsadkářům neubralo.

A jak dopadly výsledky? Zmíníme snad jen ty nejlepší a nejzajímavější.  Střílelo se nejprve třemi ranami nástřelnými a poté deseti ranami soutěžními. Výsledky byly opravdu překvapující. Kdejaký sportovní střelec by mohl závidět.

Na prvním místě z mužů z KVV se umístil František Chudý z Prostějova (96 b.) Stříbrnou medaili si odvezl Vladislav Borovička z Luštěnic (95 b.) a bronz putoval rovněž do Luštěnic na hrudi Stanislava Veselého se shodným počtem bodů (95 b.). Ještě víc „šokující“ výsledky byly v kategorii mužů – nečlenů KVV. Zlato obsadil Radovan Kluka z místního oddělení PČR (98 b.) o stříbrnou a bronzovou medaili se dělili jeden příslušník 601. skss a Tomáš Smečka ze střeleckého klubu, oba s počtem bodů 97.

I ženy dosáhly vynikajících výsledků. Bronzovou medaili získala Soňa Holíková z Prostějova. Druhé místo obsadila Eva Frýbortová z Prostějovského střeleckého klubu a zlato putovalo do zahraničí na hrudi Evy Dolníkové z KVV Banská Bystrica.

A jak si vedly družstva? Z klubů výsadkových veteránů se nejlépe umístil Prostějov (Chudý, Ondrejčák, Zapletal R. – 270 b.), druhé místo putovalo do Liberce (Chromek, Müller, Dohnal – 263 b.) a bronz získali střelci z Prahy (Vašek Břeský, Lacina – 259.).

Družstva složená z nečlenů KVV dopadla jen o trochu lépe. První místo zůstalo na domácí půdě u PČR (Nadymáček, Kluka, Drmolenský – 282 b.), stříbrnou medaili získalo družstvo místního střeleckého klubu – 281 b.) a bronz putoval k 601. skss. Absolutním vítězem se stal Radovan Kluka z PČR-OSP Prostějov.

Poděkování patří nejen organizátorům, ale i partnerům akce - Statutárnímu městu Prostějov a Vojenské zdravotní pojišťovně, bez jejichž finančního přispění by neměla akce tak vysokou úroveň.

Reklama

Výběr článků

Načítám