Hlavní obsah

Ve Dnech otevřených ateliérů na východě Čech otevřel své království i Ladislav Cimrman

Novinky, Dana Ehlová

Druhý červnový víkend patří v Královéhradeckém kraji Dnům otevřených ateliérů, které již poosmé organizuje Centrum uměleckých aktivit Impuls Hradec Králové. Do akce se letos zapojily na tři desítky výtvarníků, fotografů a institucí. Nechybí mezi nimi ani amatérský sochař z Dobrušky Ladislav Cimrman.

Foto: Dana Ehlová

Ladislav Cimrman ve svém království.

Článek

Svůj ateliér otevřel Ladislav Cimrman milovníkům výtvarného umění letos už počtvrté. Zaklepat na jeho dveře a vstoupit stojí opravdu za to.

Pouhým překročením prahu se návštěvník rázem ocitne v oáze klidu a krásna. Zahradní zeleň umně zkombinovaná se sochami z kamene a dřeva okamžitě přitáhne pozornost a pohled od jednotlivých zátiší, která tvoří mimořádně zajímavý celek, se odtrhává jen těžko.

Nelze pochybovat, že objekty dobrušského výtvarníka plné romantiky se hodí do exteriérů i interiérů.

Ladislav Cimrman začínal s dřevořezbou v roce 1997. K úplným začátkům uvedl: „Svou tvorbu jsem zdokonaloval na několika kurzech u Jiřího Netíka, se kterým jsme se spřátelili. Nyní se zabývám tvorbou z pískovce, pražců a dřeva.“

Kámen přitom shání všude. A dřevo? Třeba z poražených stromů. Za jednu z našich nejkrásnějších dřevin považuje ořech - má krátké vlákno, dobře se z něj dělá. Je také pozoruhodné, jak jemné ženské tvary dokáže vytvořit z masivních pražců.

Velice činorodý sochař a řezbář uspořádal v minulosti několik výstav, v současné době prezentuje svoji tvorbu na břehu Balatonu v maďarském městečku Ábrahámhedy.

„Moje díla jsou mimo Čech i ve Washingtonu, Austrálii, Belgii, Řecku, Chorvatsku a Německu. Je mi ctí, že je vlastní i významné osobnosti. Aktuálně jsou má díla k vidění i ke koupi v Galerii Lada ve Valticích a u nás v Dobrušce.“

Reklama

Výběr článků

Načítám