Hlavní obsah

V Životicích se vzpomínalo na pilota RAF Václava Brejchu

Novinky, Jaroslav Kreisinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V sobotu 26. září proběhl v Životicích pietní vzpomínkový akt při příležitosti 100. výročí narození pilota RAF Sgt. Václava Brejchy. Zároveň byly odhaleny na jeho hrobu znaky perutí, u kterých Václav Brejcha létal ve Velké Británii během druhé světové války.

Foto: Jaroslav Kreisinger

Před zahájením vzpomínky se vydal průvod obcí k pomníku pilota

Článek

Ve 14 hodin zahájil vzpomínku starosta obce Bohumil Němejc, který přivítal všechny přítomné. Velkou ctí byla přítomnost neteře pilota Jaroslavy Holakovské s rodinou, vdovy po válečném letci Jaroslavu Vyhnisovi, který byl kamarádem Václava Brejchy, Věry Vyhnisové a dcery po válečném pilotovi Miroslava Štandery Miroslavy Vojtové. Zájmové složky zastupovala plzeňská odbočka Svazu letců a Leteckého historického klubu Plzeň. Český svaz bojovníků za svobodu Plzeň Jaroslav Bukovský a Krajské vojenské velitelství Plzeň Jiří Štětina.

Po přivítání hostů následovalo položení věnců a kytic k pomníku statečného muže. Následně zazněly hymny. Nejprve historická Československá a po ní Velké Británie.

Poté se ujal slova Václav Toman, který seznámil všechny účastníky aktu se životem Václava Brejchy.

„Smolný den nastal pro Sgt. Václava Brejchu 19. června 1941, kdy přelétával cvičný a spojovací letoun Tiger Moth MK. II 257 perutě z Farnborough na svoji základnu, ale domů však nedoletěl. Z neznámých příčin se zřítil pět set metrů od pobřeží do severního moře, severně od Sauthwoldu. Letoun ani tělo Sgt. Václava Brejchy nebylo po marném pátrání nalezeno. Moře jej vydalo až 18. července a pohřeb se konal 21. července na hřbitově ve Scottow v hrabství Norfolk do hrobu č. 247. Odpočívá na věky vedle svých kamarádů od 68. perutě," řekl Václav Toman a dodal:

„K jeho 100. výročí narozenin byly umístěny na tento jeho památník znaky perutí, u kterých četař-seržant Václav Brejcha létal ve Velké Británii. Uskutečnilo se tak ve spolupráci s obecním úřadem a Leteckým historickým klubem Plzeň a Svazem letců ČR Plzeň".

„Závěrem bych chtěl poděkovat všem, kteří zde od roku 1985 organizovali setkání „Rodáků obce Životice“, na které jsme byli také zváni panem Václavem Talůžkem a mohli také uctít památku vašemu rodákovi. Děkuji také jeho bratrům, kteří nám poskytli v roce 1983 fotografie a informace," dokončil své povídání.

Po něm vystoupili s příspěvkem Jaroslav Bukovský a Jiří Štětina. Oba dva se shodli na hrdinství mladého muže, který odešel dobrovolně od své rodiny bojovat za svobodu naší vlasti a položil svůj život za mír. Bez těchto lidí bychom dnes nežili ve svobodné zemi.

Celá vzpomínka byla zakončena písněmi Škoda lásky a Valčíkem na rozloučenou.

Reklama

Výběr článků

Načítám