Hlavní obsah

V židlochovické škole v Komenského ulici se učí už 150 let

Novinky, Jiří Smutný

Základní škola v Židlochovicích působí na několika místech. Nejdéle v budově v Komenského ulici č. 182. Ta jako škola slouží už 150 let.

Foto: Jiří Smutný

Současný stav

Článek

Budova byla původně pouze přízemní a do roku 1864 v ní sídlil arcivévodský špitál. Pak byla uvolněna pro školu, a aby se tam děti vešly, bylo přistavěno první poschodí. Dne 15. srpna 1865 uspořádala vrchnost, vedení obce a především církev velkolepou slavnost k dokončení stavby. Škola byla postavena v době, kdy církev měla na školy významný vliv a dohlížela na ně.

O slavnosti se dochoval pamětní list, podepsaný všemi významnými představiteli obce, církve i vrchnosti. Je uložen ve Státním okresním archivu Brno-venkov v Rajhradě.

Později budova absolvovala celou řadu různých oprav, přestaveb a rozšiřování. K první došlo už v roce 1883, kdy byla rozšířena horizontálně. Nejvýznamnější stavební zásah přišel o devadesát pět let později.

30. června 1978 převzal budovu Okresní stavební podnik, aby provedl její generální opravu. Záhy však zjistil, že objekt je v tak dezolátním stavu, že oprava není možná, a tak byla škola zbourána až na základy a postavená celá znovu. Do nového užívání byla předána 30. srpna 1982.

Za 150 let se zde vystřídaly i různé typy škol. Od původní utrakvistické obecné školy přes měšťanskou, střední až po základní devítiletou. Dnes budovu navštěvují děti z prvního stupně základní školy. Co se týká další přestavby, tak v nejbližší době se žádná nechystá.

Reklama

Výběr článků

Načítám