Hlavní obsah

V Ústí nad Orlicí skončila výstava přibližující čas plný zábavy, sportu a her

Novinky, Stanislava Dvořáková

S uplynutím týdne pohody Město v pohybu končí i v Městském muzeu v Ústí nad Orlicí výstava Fotoklubu OKO přibližující nástup jara, dění ve městě poslední doby a otevírající možnosti účasti na akcích příštích dní.

Foto: Stanislava Dvořáková

Fotografie RŮŽENKA je dokladem kolik krásy se najde v každodenním životě.

Článek

Nejvěrnějším průvodcem událostí je fotografie, navíc z tvorby současných obyvatel a pozorovatelů dění ve městě. Z tohoto důvodu dalo Městské muzeum v Ústí nad Orlicí k dispozici výstavní síň, kde se mohli návštěvníci prostřednictvím členů Fotoklubu OKO seznámit s momenty, které je třeba i bez povšimnutí potkaly.

Někteří fotografové v hledáčku svého fotoaparátu zachytili krásu jarního období. Nepotřebovali pro toto ztvárnění pero ani štětec, a přesto vytvořili jedinečnou poezii okamžiku.

Tak lze obdivovat krásu koniklece jako posla jara, neméně půvabnou dívku Růženku v zajetí růží, jejichž kouzlo patří jaru i přicházejícímu létu a v neposlední řadě ledové krystalky zimního období charakterizované slovy básníka Jaroslava Vrchlického: A zem, jak by liliemi zkvetla, kam sníh pad´, tam se zachytil...

Barevným vstupem do současnosti nahrazujícím květy jsou portréty lidí vyjadřující jejich radosti i starosti. Fotografie z mezinárodního festivalu Čermenské slavnosti, které se každoročně koncem června konají v nedaleké Dolní Čermné, jsou připomínkou, kde najít další zábavu. Na této nesoutěžní přehlídce českých i zahraničních souborů pod záštitou Pardubického kraje se lze setkat i s folklorním souborem Jaro z Ústí nad Orlicí, který v letošním roce slaví 50 let své činnosti a je zároveň spolupořadatelem této akce.

Další fotografie nás zavádí do měsíce srpna, kdy proběhl v FFT Bike parku mezinárodní závod bikerů ve skocích na kolech FFT Slopestyle, a i v letošním roce je možné se těšit na tuto adrenalinovou podívanou.

Fotografie horké léto, jak má být, nabízí pohled do místního aquaparku, který vzhledem k letošnímu brzkému nástupu nadprůměrně teplých dnů zahájil provoz již 6. června a nabízí osvěžení v bazénech s vyhřívanou vodou. Navíc příznivci sportu přivítají konání Ústeckého triatlonu, jehož 2. ročník se uskuteční 13. června, kdy část závodu v plavání proběhne ve venkovním bazénu aquaparku.

Umělecky nedocenitelnou dokumentací jsou proměny současného města. Jen fotografie dokáže přesně zachytit moment přeměny, kdy vzhledem k budování železničního koridoru je i pro řeku vytvářeno nové koryto.

V dalších fotografiích s nadčasovým laděním Šeherezáda, Lesní víla, Láska nebeská, Západ slunce a Podzim následují ukázky Abstrakce, Odraz, Grafika, Zrcadlení až po skutečný pohled na Život v ulici.

Výstava tak otevřela přehled minulých událostí, ale zároveň upozornila návštěvníka na akce, kterými bude měsíc červen pokračovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám