Hlavní obsah

V Plzni poprvé vystavuje malíř Martin Frind, představuje i svá nejnovější díla

Novinky, Jan Kaše

Plzeňská galerie Visio Art hostí výstavu malíře Martina Frinda, jehož díla byla kromě České republiky k vidění i v Rakousku, Francii, Polsku, Belgii či na Slovensku. V Plzni představuje i nejnovější obrazy.

Foto: Jan Kaše

Martin Frind při vernisáži

Článek

Ve čtvrtek 6. března byla v galerii Visio Art slavnostně zahájena výstava obrazů Martina Frinda, který vystudoval Střední umělecko-průmyslovou školu v Praze a posléze Akademii výtvarných umění, obor figurální a monumentální malba.

Kromě četných výstav doma i v zahraničí se tento umělec může pochlubit uznáním od Österreichischer Bundesverlag ve Vídni, které v roce 1986 získal za ilustrace pro exilový český slabikář.  V roce 1989 obdržel cenu Akademie výtvarných umění za rozměrný obraz s názvem Oběti, inspirovaný holocaustem.    

„Mám pocit, že obrazy Martina Frinda se mají pozorovat spíš z větší vzdálenosti, z odstupu. Protože při těsné blízkosti nás může mást technika jeho malby, která obraz rozbíjí na jednotlivé úseky - a při jejich prohlížení můžeme koneckonců zjistit, že dokonalost či krása malby není Frindovým cílem… Jeho malbu bych neváhal, pokud mám právo něco takového udělat, označit za existenciální,“ dočteme se na výstavě, co napsal Ivan M. Jirous o tvorbě Martina Frinda.

Malíř představuje v plzeňské galerii i svá nejnovější díla, mezi nimiž nechybí podobizny Dany Němcové, Vráti Brabence, Ivana Martina Jirouse, známého pod přezdívkou Magor, či Egona Bondyho.

Obrazy Martina Frinda rozhodně nepatří do kategorie optimistických a veselých. Koneckonců život není jenom procházka rozkvetlým a voňavým sadem, v němž překypují voňavé a chutné plody. Život přináší i zármutek, zlobu, nespravedlnost a krutost.

A právě dílo Martina Frinda nás vede k zamyšlení nad tím, zda naše rozhodnutí, činy a projevy byly vždy správné a morální. Ukazuje nám trochu jiný svět, než je ten současný, ve kterém převažuje komerce a konzumní způsob života. Připomíná nám, že někteří lidé se nikdy nezřekli svých ideálů a zásad, a to ani v době, kdy mohli a často také byli krutě postiženi.

Výstava potrvá do 28. března.        

Reklama

Výběr článků

Načítám