Hlavní obsah

V parku Lake Nakuru narazíte na žirafy, nosorožce a můžete pohlédnout lvům do tváře

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve výšce 1760 nad mořem se nachází významný národní park Lake Nakuru, nejedná se však pouze o jezero, ale o kombinaci okolní přírody, zahrnující mokřady, buš i vyprahlou pouštní krajinu. Tomu odpovídá i rozmanitost živočišných druhů zde žijících.

Foto: Petr Hejna
Článek

Jedním z keňských národních parkům, ležících na dně Velké příkopové propadliny, je jezero Nakuru, ne až tak vzdálené od minule přiblíženého ptačího ráje Naivasha.

I když četné materiály cestovních kanceláří lákají na dokolorované úchvatné snímky jezera plného růžově zbarvených plameňáků, odrážejících se v hladině jezera, skutečností je, že jejich populace se razantně snížila již v sedmdesátých letech 20. století, a to díky činnosti samozvaného pána tvorstva, který znečistil průmyslovým odpadem vody jezera.

Stejně jako tomu je u jezera Naivasha, nedávné záplavy zdvihly hladinu tak výrazně, že i zde odumřely stromy, ale narušilo se tím především alkalické složení vody, které je zásadním předpokladem pro život řas a na nich závislých korýšů, kterými se plameňáci živí. Takže na obrovitá hejna plameňáků malých a růžových předem zapomeňte, ale i tak menší skupinky, smíšené s pelikány, není problém zahlédnout. Slušná cestovní kancelář pochopitelně na tuto delší dobu trvající situaci předem upozorní.

A naopak - i když lev nepatří svým sporým výskytem mezi největší lákadlo parku Lake Nakuru, můžete ho zde naopak od plachého leoparda při troše štěstí spatřit na vzdálenost pouhých několika metrů, jako se právě poštěstilo mně. Ovšem zapomeňte na lákavou vidinu společné fotografie při hlazení těchto přerostlých koček, zdánlivou polední lenost hbitě vystřídá instinkt šelmy, a právě proto platí přísný zákaz opouštět prostor safari busu mimo vyhrazená místa.

V mokřinatých plochách parku žijí desítky nosorožců, ideální pro šanci narazit na ně je minimálně denní pobyt v parku, jako u jiných atraktivních zvířat však musíte počítat s tím, že ne vždy vám musí přeběhnout přímo přes cestu. Zato garantovanou pastvou pro oči jsou stáda zeber, buvolů, antilop impala, prasat bradavičnatých, z buše do planin vyrážejících žiraf, nebo tlup paviánů.

Žádní sloni se zde nekonají, za těmi je nutno přejet například do NP Amboseli, který představíme příště. Fascinující pohledy nad krajinu na dně propadliny nabízejí dvě vyhlídky, zejména ta ze srázu Baboon cliff, kde je i vhodné místo pro odpočinek s posezením a toaletami.

Vodopád Makali pochopitelně v období sucha žádné strhující pohledy na padající vodu neskýtá, ale i zde je stinné posezení pro piknik, při celodenním safari vcelku nutná záležitost – polední žár není právě příjemný jak evropskému turistovi, tak zde  žijícím tvorům, kteří rovněž odpočívají ve stínu. Řidič safari busu vozí dostatek vody, uložené v ledu, a našinec, zvyklý na zlatopěnný mok, si může vychutnat i vlastní lahodnou plechovku.

Vzhledem k blízkosti jezera Naivasha je ideální pro přejezdy ubytovat se poblíž obou, ideální je např. jezero Elmenteita. I zde je možno kochat se vodním ptactvem, stejně jako východy a západy slunce z kempu u vodní hladiny.

Mnozí turisté napoprvé nemají přesnou představu, co obnáší pojem lodge nebo nocování ve stanu, oboje nabízí veškerý komfort od nezbytného sprchového koutu, toalety, zázemí pro vlastní přípravu čaje či kávy, vesměs i podle lokality i připojení k internetu, více o představě, co obnáší lodge a jak vypadá místní kuchyně pro cestovatele, představuje krátké video.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám