Hlavní obsah

V Lobči vzdali myslivci hold uloveným bažantům

Novinky, Vratislav Konečný

Před zámečkem v Lobči nedaleko Mělníka jsou v řadách vyrovnáni ulovení bažanti. U jejich výřadu stojí lovci a honci, tiše, se zalomenými brokovnicemi. Mlčí i psi, kteří ještě před několika desítkami minut nosili pánům zastřelenou kořist. Ve dvou železných koších postavených v rozích před mrtvou pernatou plane oheň.

Foto: Vratislav Konečný

Jaromír Šimonek byl s úlovkem spokojen

Článek

"Děkuji vám za vaši účast na dnešním, v této sezoně posledním honu, děkuji za váš přístup a lovu zdar!" ukončuje sezonu v honitbě u zámečku v Lobči člen mysliveckého sdružení Jaromír Šimonek, vlastník Lobče, nedalekého Nového Stránova a hradu Houska. Zároveň zve na další akci, která přijde při příští lovecké sezoně.

"Měli jsme 31 pušek, uloveno je 225 ptáků, z toho 47  kohoutů, stříleli jsme v nedaleké honitbě," přehlíží úlovek pan Šimonek. "Členové sdružení se o revír opravdu pečlivě starají, odměna v podobě úlovku jim právem náleží, hon jsem uspořádal především pro své přátele," dodává.

K tomu znějí fanfáry na tři  lesní rohy, psi sebou trochu šijí, ale jinak jsou naprosto klidní. Slavnost končí, hosté se  se svými úlovky pomalu rozcházejí a rozjíždějí. Někteří z blízkých  jsou do lobečského zámku, který slouží jako hotel a ubytovací zařízení.

Žil tu Eduard Štorch

Lobeč je malá ves, ale býval zde i pivovar, prohlášený sice za kulturní památku, ale čekající, až ho zub času konečně dohlodne.

Sklonek života tu v malé vilce dožil spisovatel a archeolog Eduard Štorch, autor proslulých Lovců mamutů, Osady Havranů, Hrdiny Nika a a dlších knih pro mládež. Do Lobče situoval Minehavu, v budově Obecního úřadu je jeho muzeum a pohřben je na zdejším hřbitově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám