Hlavní obsah

Ústecká hitparáda má za sebou premiéru, překvapivě s malým počtem soutěžících

Novinky, Stanislava Dvořáková

Vedení Malé scény v Ústí nad Orlicí připravilo od 7. do 9. března soutěžní večery pro všechny bez rozdílu věku, kdo rádi zpívají či hrají na nějaký hudební nástroj. Po vzoru velkých televizních soutěží byla připravena prkna, jež znamenají svět, pro ty, kdo se chtěli se svým uměním podělit s diváky.

Foto: Stanislava Dvořáková

Jednou z cen pro soutěžící byla vlaječka Hitparády vyrobená speciálně pro tuto akci ústeckou firmou Velebný & Fam.

Článek

Začátkem měsíce března se v Ústeckých listech objevila pozvánka se slovy: Zpívá vám to, hraje a ladí vám to? Ukažte to ostatním a přijďte ve dnech 7. až 9. března vystoupit do Malé scény v Ústí nad Orlicí.

Protože město Ústí nad Orlicí má bohatou hudební tradici na školách, v zájmové činnosti i mezi obyvatelstvem, tak se očekával velký počet soutěžících. Konání premiérového průběhu hitparády bylo proto zajištěno na tři večery, se začátkem v pátek a další v obou víkendových dnech.

Po vzoru televizního X Factoru byly stanoveny i příslušné podmínky, jeviště, reflektory, prostě vše odpovídající velké soutěži. Pro každého účastníka byl připraven list poděkování za účast na soutěži a pro vítěze vstupenky na březnové koncerty v Malé scéně, sladká odměna a speciálně vyrobené tričko s odznakem soutěže či vlaječka od známé ústecké firmy Velebný & Fam.

V porotě zasedli renomovaní hudebníci v čele s předsedou, členem kapely PPS, Petrem Kuldou a učitelkami hudební výchovy ústeckého gymnázia Kamilou Pavlíkovou a Janou Šmétkovou. Jako moderátorka se představila členka o.s. Malé scény Lenka Janyšová, která uvedla každého soutěžícího krátkým pohovorem. Nechyběli ani aplaudující diváci, kteří si našli čas na účast v podvečer pracovního dne. Hlavní zájem byl zaměřen na víkendové dny, především na závěr soutěže.

Programové soutěžní vystoupení zahájil desetiletý Honza Černý z třídy M. Němce ZUŠ Jaroslava Kociana v Ústí nad Orlicí, který zahrál na klávesy s doprovodem dědečka Zdeňka Černého, učitele ZUŠ a vedoucího orchestru Black Bandu.

Ze ZUŠ se ještě představilo smyčcové kvarteto, jehož mluvčí Jakub Leschinger v pohovoru prozradil, že na ZUŠ společně hrají jen dva roky.

Dvě soutěžící přijely ze ZŠ Libchavy, Kdy Markéta Šaldová zazpívala s doprovodem kytary píseň z repertoáru Lucie Vondráčkové a Růžena Škorvánková zazpívala s vlastním doprovodem na klávesy, což bylo značně náročné a ubralo tak na kvalitě jejího, jinak dobrého, provedení.

Posledním vystupujícím bylo pěvecké kvarteto gymnázia v Ústí nad Orlicí, jehož členy představa možnosti účasti na místní hitparádě zlákala natolik, že během týdne secvičili píseň v zajímavém provedení.

Na závěr pátečního večera pak následovalo vyhlášení vítězů, kdy byla udělena dvě 3. místa, a to Růženě Škorvánkové a Janu Černému, dále dvě 2. místa, na kterých skončilo pěvecké kvarteto gymnázia a Markéta Šaldová a vítězem na 1. místě se stalo smyčcové kvarteto ZUŠ.

Až závěrečná slova rozloučení s diváky i se soutěží byla nečekaným překvapením. Ti, kteří se chystali přijít v sobotu a neděli budou zklamáni. Přitom vynikající nápad místní soutěže talentů nedopadl podle předpokladu jen na základě pouhých pěti přihlášených soutěžících. 

Moderátorce tak nezbylo než s poděkováním za účast povzbudit zklamané obecenstvo, že v příštím roce bude snad Ústecká hitparáda po letošní jinak dobré zkušenosti s podstatně početnější účastí soutěžících.

Reklama

Výběr článků

Načítám