Hlavní obsah

Tipy na víkend v Jeseníkách: Slavnost Lapků, noc na Sovinci, výlet do podzemí v Horním Městě

Novinky, Libuše Miarková

Kam se vydat o víkendu 22. a 23. července v Jeseníkách? Jejich příznivci se nudit určitě nebudou.

Foto: František Langer

Na lesní slavnosti Lapků z Drakova se tradičně s velkou oblibou rýžuje zlato.

Článek

Soutěže a zábavu pro celou rodinu si mohou vychutnat na sobotní a nedělní slavnosti Lapků z Drakova, kterou pořádá spolek Přátelé Vrbenska. V lesích mezi Vrbnem pod Pradědem a Rejvízem čeká na děti řada dobrodružných scének. Například budou hledat zlatý poklad a lovit ryby. V lesní kuželně si zahrají kuželky, pokusí se rýžovat zlato. Své síly změří v soutěži Drakovský plaváček. Při práci mohou obdivovat kováře a další zručné řemeslníky. Den jim zpříjemní procházka Naučnou stezkou Lapků z Drakova, která vede z Vrbna pod Pradědem až na Rejvíz.

Koloběžky, odrážedla, kolečkové brusle, jízdní kola a další dopravní prostředky s kolečky budou v pohotovosti v Malé Morávce-Karlově. V sobotu 22. července obec ve spolupráci s Tělovýchovným centrem Malá Morávka pořádá na tábořišti Karlov pod Pradědem Karlovský maratón. Jeho účastníci se na inline stezce pokusí překonat traťový rekord z roku 2015. Odpoledne pak areál provoní gulášové speciality. Autor nejlepší pochoutky z kotlíku bude vyhlášen ve večerních hodinách, kdy k tanci a poslechu zahraje Modulor.

Na víkendovou zábavu zve obec Nová Pláň u přehrady Slezská Harta. Novopláňské srdcohraní startuje v sobotu 22. července ve 14 hodin Zvířecí pohádkou. Už dopoledne se však děti mohou vydovádět na obří klouzačce, bungee trampolíně a skákacím hradu. V neděli v 11 hodin jsou zvány na pohádku o Fridolínovi. A dospělí? Těm v sobotu až do pozdních večerních hodin zahrají kapely Čižina, Brixtn a Prudič Band.

Zábava pro celou rodinu je na programu Osoblažského hudebního léta. Začíná v sobotu 22. července od 13 hodin v parku a sportovním areálu v Osoblaze. Vystoupí zde řada hudebníků a zpěváků. Od 20 hodin svůj repertoár představí Adam Mišík.

Kdo chce zažít netradiční noc na hradě, má jedinečnou šanci v pátek 21. července na tajuplném Sovinci. Spát se bude na záhadném pátém nádvoří, předtím se však ještě uskuteční večerní prohlídka s průvodcem a opékání špekáčků. Program na hradě Sovinec pokračuje v sobotu a neděli účastí šermířů a divadelníků v představení Hradní bestie.

V Horním Městě u Rýmařova se 22. a 23. července konají Hornické dny a Hornoměstské hody. Vedle bohatého kulturního programu s cimbálovkou Radhošť, Daliborem Jandou, rockovou kapelou Deon, Evou a Vaškem a dalšími hudebními skupinami lze navštívit i hornoměstské podzemí. Exkurze po Petrově okruhu začíná v sobotu v devět hodin. Je třeba se vhodně obout a vzít si rukavice.

Příznivci fotbalu jsou zváni na Černovodské slavnosti v sobotu 22. července. Od 13 hodin zde startuje tradiční turnaj za účasti týmů z Černé Vody, Staré Červené Vody, Horní Bečvy a polských Skoroszyc. O hodinu později pak začíná program pro děti se skákadly, skluzavkami či trampolínou. V 18 hodin vypukne koncert kapely Yesblues a Fleksible.

Reklama

Výběr článků

Načítám