Hlavní obsah

Šumava se ponořila do zimní atmosféry, ocenili ji i běžkaři

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stromy ohýbající se pod tíhou sněhu, zaváté a místy zledovatělé silnice, první běžkaři. Tak o víkendu vypadaly šumavské kopce.

Foto: Jan Kaše

Zasněžené a do mraků zahalené šumavské kopce

Článek

Výše položená místa Šumavy (přibližně od 900 m n. m.) se dočkala slušného přídělu sněhu. Dvacet až pětadvacet centimetrů bylo dostačujících pro běžkaře, kteří nedokázali odolat zimní atmosféře a vyrazili.

Sobota byla sice spíše ve znamení mlhy, ale i tak šumavská příroda nabízela příjemnou procházku po lesních cestách. Tedy pouze za předpokladu, že jste měli dostatečně vysoké a teplé boty. V opačném případě vás během chvíle čekalo nemilé překvapení – celkem slušně jste se bořili do sněhu, který nesoucitně pronikal do vaší obuvi.

V neděli občas mezi mraky prokouklo slunce, jehož paprsky vás ale příliš neohřály, protože vzduch vydatně ochlazoval ledový vítr. Na odkrytých místech jste tak mohli potkat turisty, chránící si hlavy nejen čepicemi ale i kapucemi zimních bund.

Na pozoru se museli mít i řidiči. Kromě sněhu a místy i ledu hrozilo na silnicích i další nebezpečí. Větve některých stromů neudržely tíhu sněhu a začaly se lámat. Například na silnici, která vede z Velhartic (nebo Hlavňovic) přes bývalý vojenský prostor a vyúsťuje u silnice, spojující Železnou Rudu a Hartmanice, museli silničáři během soboty odstraňovat spadlé větve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám