Hlavní obsah

Středověký den na zámku Chudenice otevře nový prohlídkový okruh a zámecké sklepy s mučírnou

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Rytířské turnaje o sličné panny, řinčení zbraní a povídání o životě ve středověku na tvrzích. To čeká v sobotu 15. června návštěvníky Starého czernínského zámku v Chudenicích, kde během Středověkého dne otevřou veřejnosti poprvé zámecké sklepy s expozicí útrpného práva a nový prohlídkový okruh Tvrz.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Středověký den na zámku Chudenice připravují také členové SHŠ Morgana von Maxberg (na snímku)

Článek

Ten se bude věnovat nejstarším dějinám Chudenic i rodu Czernínů.

„Na nádvoří na návštěvníky bude čekat po celý den dobové ležení s ukázkami zbraní, odívání, dobových a orientálních tanců a také povídání o útrpném právu. V zámeckých sklepech, které budou ten den poprvé otevřeny široké veřejnosti, totiž vznikla nová expozice středověké mučírny. Návštěvník bude moci na vlastní oči vidět mučící nástroj zvaný osel a pozná také pranýř nebo skřipec.

Návštěvníci dále uvidí kuchyni, potravinový sklep, strážnici a prádelnu a hlavně, dozví se mnoho zajímavostí o stavbě tvrzí a o životě na nich ve středověku," slibuje pověřený správce zámku Ludvík Pouza.

Zajímavostí pro návštěvníky může být i návštěva středověké prádelny.

„Jak k zámku, tak ke staré tvrzi patřilo i nezbytné hygienické zázemí. Místo dnešních toalet sloužily různé latríny a prevéty, které byly i na naší tvrzi. Dodnes se však nedochovaly. Obyvatelé těchto usedlostí se však nemohlI obejít ani bez různých prádelen a koupelen. Když se náhodou obyvatelé tvrze myli, tak v různých neckách, sudech, u potůčků nebo řeky. Hygieně ale moc nedali. Ve středověku nebyla pro lidi žijící v Evropě nijak důležitá, protože se domnívali, že voda je hlavní příčinou všech nemocí. Prádlo prali jen jednou za dva až tři měsíce, někde dokonce už za použití mýdla, i když bylo dlouho výsadou jen bohatých lidí.

Na návštěvníky bude čekat během prohlídek nového okruhu také řada legend a pověstí o tajných chodbách, zazděné studni a pokladu a možná také o místních zámeckých strašidlech," láká Ludvík Pouza.

Do průvodu rytířů se můžete zapojit i vy

Středověký den na zámku Chudenice odstartuje v 10.00 hodin průvodem rytířů městečkem Chudenice od Sokolovny na zámek. Do průvodu se může zapojit i veřejnost coby chudina, dvorní dámy nebo rytíři. Od 10. 30 do 16.00 hodin pak bude připraven bohatý program na zámeckém nádvoří.

Návštěvníci uvidí rytířské turnaje, vojenská ležení, naučí se dobové tance, pro děti budou připravena soutěžní klání, střílení z kuše a další aktivity. Každých 30 minut pak odstartuje prohlídka sklepů s mučírnou nebo prohlídky nového zámeckého okruhu.

Akci připravují: Zámek Chudenice, SHŠ Morgana von Maxberg, SHŠ Rytíři Žichovice, Blažena Votápková a historik Libor Marek.

Reklama

Výběr článků

Načítám