Hlavní obsah

Špilberk zve na výstavu skleněných objektů Vrstvení

Novinky, Jiří Smutný

Muzeum města Brna připravilo na počátek léta již tradičně výstavu o významné osobnosti českého sklářského umění. Tentokrát nabízí ukázky z šedesátileté tvorby renomované umělkyně Jiřiny Žertové.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Jiřina Žertová studovala v 50. letech na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze v ateliéru Josefa Kaplického, od nějž získala průpravu v malbě, sochařství a práci se sklem. Využila ji v návrzích broušených optických váz a karaf, za něž získala v roce 1957 cenu na Milánském trienále. V 60. letech začala spolupracovat se sklárnami ve Škrdlovicích a v Novém Boru. V roce 1975 měla první samostatnou výstavu v Liberci.

Od té doby až do současnosti vystavovaly její díla prestižní galerie po celém světě, například v New Yorku, Chicagu, Londýně, Hamburku, Frankfurtu nebo Tel Avivu. Jiřina Žertová má za sebou 60 let tvorby, je stále aktivní a patří ke špičce českého sklářství. Její skleněná díla v sobě mají cosi tajemného. Navádí nás do jiné, barevnější reality.

Výstava se nachází ve třech sálech v 1. patře jižního křídla hradu. V Hranolové věži jsou umístěna díla z 60. až 80. let, kdy vznikaly rozměrné foukané objekty. V Královské kapli a vedlejší místnosti jsou artefakty už na první pohled zásadně odlišné, vytvořené od 90. let do současnosti vrstvením tabulového skla.

„Tehdy začala Jiřina Žertová experimentovat s tabulovým sklem. Malované tabule vršila na sebe a vytvářela tím prostorovou hru barevných tvarů,“ říká kurátor výstavy Ján Gajdušek.

„U foukaného skla nelze plně ovlivnit výsledný tvar barevné malby, proto jsem začala tvořit ze skla tabulového. Na tabulích mám barvu pod kontrolou a mohu s nimi pracovat podle mých představ,“ vysvětluje autorka změnu tvůrčího postupu.

Výstava Vrstvení je na Špilberku otevřená od 13. července do 3. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám