Hlavní obsah

Slunovrat oslavili keltští válečníci i římští legionáři medovinou, tancem a bojem

Novinky, Pavel Reichard

Slunovrat byl pro naše předky důležitým mezníkem roku. Jak vypadaly oslavy před dvěma tisíci lety, se nedozvíme. Jak slaví potomci Keltů dnes, se však můžeme přesvědčit v Chlumu u Rokycan. Tradice stejně stará, jako osídlení kraje nad řekou Berounkou je oživována místními nadšenci již po tři roky.

Foto: Pavel Reichard

Římští vojáci Desáté legie cvičili budoucí legionáře.

Článek

„Nedaleko obce byla nalezena keltská knížecí mohyla, jen pár kilometrů od nás se nacházejí Podmokly, kde byl objeven největší keltský poklad. Hlavní myšlenkou našich oslav letního slunovratu je připomenout naše kořeny, uctít naše předky a stejně jako staří Keltové se dobře pobavit,“ uvedl starosta Chlumu Jiří Rys. „Chceme ukázat, že Keltové nebyli žádní barbaři, ale skuteční zakladatelé středoevropské kultury.“

Chlumský slunovrat je zvláštní také tím, že se koná týden před skutečným slunovratem. „Sobotu předcházející 21. červnu jsme vybrali hlavně proto, že se v tu dobu jiné oslavy slunovratu nekonají a nemáme konkurenci,” smál se starosta. „Hlavním důvodem je to, že týden před slunovratem mají čas účinkující.”

Kromě ukázek řemesel, v nichž Keltové vynikali, se návštěvníci pobavili ukázkami ze života keltského válečníka od jeho prvního boje po cestu do jiného světa. Taneční a šermířský spolek Valkenava ze Sokolova předvedl několik vystoupení plných keltského tance, šermu a divadla. O něco vážnější pohled na život v době Keltů přinesly skupiny Daoine Ceilte a Desátá legie.

„Římští legionáři byli po dlouhou dobu protivníky Keltů a nakonec obsadili většinu keltského území,“ vysvětlil přítomnost legionářů Jiří Rys. „Je to zajímavá změna vidět proti jaké vojenské síle naši předkové stáli.“

Dobrou náladu a pravou keltskou atmosféru šířila také hudba skupiny Corchen z Kladrub a samozřejmě dobré jídlo a pití, které potomci Keltů milují stejně, jako jejich dávní předkové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám