Hlavní obsah

Slavnosti ve Val di Fiemme uctí krávy, kozy, jídlo, pivo i železnici

Novinky, Roman Mašín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Almabtrieb, Almabzug, Retour de Alpages nebo Desmontegada jsou názvy pro jednu z nejdůležitějších a nejstarších tradičních podzimních slavností ve všech alpských zemích - shánění stád skotu z letních horských pastvin do údolí. Není tomu jinak ani v trentinském údolí Val di Fiemme.

Foto: APT Val di Fiemme

Slavnostní ozdoby a tradiční zvonce jsou nedílnou součástí a typickým znakem slavnosti Desmontegada. Krávy už budou trávit až do jara čas v údolí.

Článek

Také letos v neděli 4. října rozezní ulice městečka Predazzo slavnostní průvod, s krásně ozdobenými kravami s typickými zvonci na krku, vedené svými hrdými majiteli. V průvodu samozřejmě nechybí ani sedláci na koních a vozech. Všichni v typických alpských místních krojích.

Desmontegada dele vacche je jednou ze dvou takových slavností, které se v údolí konají. Podzim zahajuje shánění kozích stád, tady nazývaným Desmontegada de le caore, která sice není tak velká, ale o to zajímavější a veselejší. Ta se letos koná v Cavalese 13. září.

Vzpomínka na železnici

Ve Val di Fiemme pochopili, že přilákat návštěvníky jen na průvod by nestačilo. A tak v Predazzu začínají současně tři akce, plynule přecházející jedna do druhé.

2. - 4. října je to Evropský festival chutí s tématem železnice. Letos totiž uplyne 100 let od chvíle, kdy tu železnici postavili váleční zajatci za účelem zásobování rakousko-uherských jednotek, které tu měly svá postavení na jižní hranici monarchie. Bohužel v roce 1963 byl na ní ukončen provoz a byla takřka dokonale rozebrána. Ve Val di Fiemme z ní zůstaly jen torza, jakým je např. ocelový železniční most u Cavalese. Celý festival se tedy ponese v duchu vzpomínek na doby, kdy údolím supěly parní lokomotivy a vrčely dieslové vlaky.

Jídlo, pití i elektrokola

Protože se jedná o gastronomický festival, tak pochopitelně se všude bude dobře jíst a pít. Součástí jsou místní selské trhy ale také kuchařská show, kde se představí nejlepší z místních kuchařů.

Nebudou ale chybět ani koncerty, taneční zábavy a pro sportuchtivé návštěvníky i výlety na elektrokolech do průsmyku St. Lugano a do Moeny a Pozzy ve vedlejším údolí Val di Fassa.

Slavnost piva nejen bavorského

Oktoberfest známe především ten bavorský, ale od roku 1810, kdy se v Mnichově konal ten první, se tato oslava piva rozšířila i do dalších zemí, kde se pije zlatavý mok. A výjimkou není ani Val di Fiemme. 3. října (a ještě také 10. a 11. 10.) Predazzo uvítá všechny milovníky dobrého piva, jídla a skvělé zábavy.

Nebude se tu čepovat jen bavorské pivo, ale také výborné místní fiemmské z malého rodinného pivovaru Stefana Gilmozziho. Výjimečné je tím, že se vaří z chmele, který tady v údolí Stefano začal před pár lety úspěšně pěstovat a navíc také z českého sladu.

Průvod a oběd s myslivci

A v neděli 4. října to všechno vypukne. O rána se koná trh uměleckých a tradičních řemesel na náměstí Apostoli v Predazzu. V 11:00 vykročí první účastníci průvodu a projdou městem až k velkému stanu u jízdárny ve Fontanelle. Oběd s místními horskými myslivci pokračuje odpoledne s hudbou a tancem, jak jinak než v tradičním lidovém rytmu.

Slavnosti jsou poslední příležitostí využít sezónní kartu FiemmE-Motion, která za 2 euro/den nabízí zdarma lanovky, dopravu po celém Trentinu nebo slevy v půjčovnách a obchodech a mnoho dalšího. Na letošní slavnosti Desmontegada v Predazzu i v Cavalese se prostě vyplatí přijet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám