Hlavní obsah

Slavná hra Kdo se bojí Virginie Woolfové? bude uvedena v Rokoku

Novinky, Petr Mráček

Jedna z nejlepších her druhé poloviny dvacátého století. Slavné komorní drama Kdo se bojí Virginie Woolfové? plné překvapivých zvratů i absurdních krutých her, jež je hlubokou sondou do partnerských vztahů, bude slavnostně uvedeno 15. března v pražském divadle Rokoko.

Foto: Petr Mráček

autor překladu Jiří Josek, hlavní postavy - Aleš Procházka a Veronika Gajerová, režisér Petr Svojtka

Článek

Novinářům byla inscenace představena na tiskové konferenci, která se konala 5. března v prostorách divadla Rokoko.

Dá se říci, že toto komorní drama můžeme již dnes zařadit do kategorie „moderní klasika“. Jedná se bezesporu o jeden z nejpozoruhodnějších textů, které americká dramatika druhé poloviny dvacátého století dala světu.

Děj nás zavede na soukromý večírek dvou manželských párů působících na malé americké univerzitě. Hra boří mýtus o tzv. americkém snu, poklidný dialog se tu záhy změní v řadu vzájemných urážek, jízlivostí a „praní špinavého prádla“, které ukazuje na vnitřní prázdnotu všech zúčastněných, jejich traumata a také povrchnost a dutost vzájemných vztahů.

Hra je plná nečekaných dramatických zvratů a od začátku až do konce nechává diváky v napětí. Je pozoruhodné, že text, který vznikl v šedesátých letech minulého století jako absurdní drama, dnes zdaleka tolik absurdně nepůsobí. To, co se dříve jevilo jako nové a překvapivé – drásavý pohled na strukturu vztahů, kruté manželské hry, psychické i fyzické týrání – dnes již dávno není na jevištích tabu. Inscenace vznikne v Divadle Rokoko v režii Petra Svojtky.

Přípravu inscenace provázely nečekané komplikace. Městská divadla pražská žádala o práva na uvedení s ročním předstihem a na základě požadavku autorovy agentury také objednala od Jiřího Joska nový překlad. Krátce před plánovaným zkoušením však málem musela hledat náhradní titul.

„Americká agentura nám napsala, že pan Albee má nový požadavek, který by nám fakticky znemožnil hru uvést. Vyžaduje, aby se všechny jeho hry nově uváděly seriálově, tedy minimálně osmkrát týdně po dobu alespoň jednoho měsíce. To je nereálné nejen pro naše divadlo, ale i pro jakékoliv divadlo v České republice a v celém středoevropském regionu,” řekl na tiskovce režisér Petr Svojtka.

Nakonec se však díky Jiřímu Noskovi a jeho kontaktům v newyorském prostředí podařilo vyjednat výjimku a zkoušení mohlo začít podle plánu.

V nastudování divadla Rokoko v inscenaci hrají: George - Aleš Procházka, Martha - Veronika Gajerová, Nick - Viktor Dvořák, Honey - Veronika Kubařová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám