Hlavní obsah

Šest minaretů istanbulské Modré mešity hluboce pobouřilo vyznavače islámu

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul, původně křesťanská Konstantinopole, je plný minaretů. Zdálky jejich štíhlé věže připomínají kamenné cypřiše. Dominantou metropole je šest minaretů obklopujících ladnou kopuli Modré mešity. Je zřejmě nejkrásnější stavbou islámu, a také jednou nejslavnějších sakrálních staveb na světě.

Foto: Vratislav Konečný

Modrá mešita se šesti minarety, jeden je v zákrytu

Článek

Stojí na náměstí Sultanahmed. Zbudovat ji nechal sultán Ahmed I. v letech 1606 až 1616.

Jeden nezbourám, raději jeden přistavím

Mešita má rozměry 72 krát 64 metry, kopule je vysoká 43 metry. Většina mešit má jeden minaret, z jehož ochozu zve muezzin k modlitbám. Jenže Ahmed se cítil pánem světa, nechal zbudovat šest minaretů. Toto číslo je vyhrazenou pouze pro nejposvátnější mešitu v Mekce. Od sultána to byla troufalost.

Když se na něj věřící obořili, že to je křivárna jako půlměsíc, ať aspoň jeden zbourá, vše svedl na stavitele. Tomu údajně přikázal vybudovat u svatostánku zlatý minaret, zlato se řekne altin. Stavitel byl ale prý nahluchlý, zřejmě by musel být i hlupák, když porozuměl, že panovník chce alti, tedy šest minaretů.

Bourat se nebude, přikázal Ahmed a nechal v Mekce přistavět ještě jednu věž. Mekka byla povýšena, alespoň co se věží týče, Modrá mešita je obklopena šesti minarety. Je to jako z pohádek Tisíce a jedné noci.

Krása nad Bosporem

Každopádně u Bosporu stojí jeden ze sakrálních divů světa. Když vejdete dovnitř a pohlédnete ke stropu, tak na vás padne pokora, ať jste věřící nebo ateista. O pokoru a vědomí moci sultánům šlo. Měli na to prostředky získávané především válkami, ale i obchodem. Takovými to monumenty odtékaly peníze ze státní kasy. 

U mešity je velké nádvoří, nad ním je modlitebna, kterou překlenuje kopule. Kolem nádvoří je portikus se 30 malými kopulemi.

Modré kachle mají přitáhnout k Alláhovi

Stěny mešity jsou zabarveny do modra, proto se jí říká Modrá. Kachlíky přivezli z Izniku. Je jich na 20 tisíc. Zdobí je motivy lilií, karafiátů, tulipánů a růží, islám zakazuje zobrazovat postavy.

Modrou barvu vybral sultán, má pomoci věřícím v jejich obracení se k Bohu. Stavbu podpírají 4 pilíře, tzv. sloní nohy. Kopule mešity tvoří čtyřlístek, i rohy jsou zdobeny polokopulemi a na třech stranách jsou balkony. Nasvícení zajišťuje nespočet malých prosklených okének. Uprostřed visí na řetězech obrovský lustr.  

Musíte dbát pravidel

Mešita je stále i místem, kde se věřící modlí, nečekejte, že se dostanete všude. Prostor pro věřící je oddělen od běžně návštěvnického, nebudete moci vstoupit za vyhrazené bariéry. Proto uvidíte výklenek zvaný mihrab jen z dálky a sultánovu lóži taktéž. Nepřípustná jsou odhalená ramena, kraťasy, nebo krátké sukně. 

Mešita slouží stále k bohoslužbám, v době mezi nimi je turisticky přístupná. Má tři vchody, věřící vcházejí hlavní, turisté jižním a severním se odchází. Vstup je zdarma, ale bývá omezován, aby se zachovala důstojnost místa.

Reklama

Výběr článků

Načítám