Hlavní obsah

Sedmý ročník Festivalu v ulicích v Ostravě zahájila lidská věž na Prokešově náměstí

Novinky, Josef Zajíc

Obrovské loutky, lidská věž hostů z Katalánska na Prokešově náměstí, průvod masek, bubeníků, koní městské policie a další atrakce se přemístily na Masarykovo náměstí a pak dále na Černou louku, kde bylo v pátek v 18.45 slavnostní zahájení Festivalu v ulicích.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 30.6.2017 Festival v Ulicích. Katalánská věž. Příprava.

Článek

Program letošního 7. ročníku se konal 30. června a pokračuje 1. července. Výběr termínu ředitelkou festivalu Petrou Hradilovou byl skvělý. Kromě dospělých se hojně na všech místech festivalového dění pohybovaly také děti s rodiči a veselá středoškolská mládež.

Akce začala už v pátečních 16.00 hodin před novou radnicí na Prokešově náměstí. Tam hosté z Katalánska předvedli nejen krásné čtyřmetrové loutky, ale také lidskou věž, která vystoupala téměř do výšky balkonu na Magistrátu města Ostravy.

Lidé, kteří zaplnili celé Prokešovo náměstí, byli z výkonů a předvedeného programu nadšení. Ihned po katalánské živé věži se dal průvod obrovských loutek, členů katalánské výpravy, bubeníků, orchestru a všech přítomných diváků na pochod, prokládaný tancem a veselím, na Masarykovo náměstí.

Tam loutky předvedly taneční kreace za doprovodu společných orchestrů z Katalánska a ostravských bubeníků. Průvod se přesunul do třetího centra na Černou louku, kde se na hlavním pódiu v 18.45 uskutečnilo slavnostní zahájení Festivalu v ulicích v Ostravě.

Startovní pásku přestřihli generální ředitel společnosti ArcelorMittal Ashok Patil, Zbyněk Pražák, náměstek primátora města Ostravy, Barbora Černá-Dvořáková, tisková mluvčí společnosti ArcelorMittal, Iveta Vozňáková, náměstkyně primátora města Ostravy, Zlatuše Holušová, ředitelka festivalu Colours of Ostrava, a Petra Hradilová, ředitelka Festivalu v ulicích.

Páska byla přestřižena, Festival v ulicích pokračoval. Na pódium přiběhla, za bouřlivého potlesku, známá zpěvačka Lenny. Neobyčejná autorka, majitelka výjimečného hlasu, považovaná za jeden z největších tuzemských talentů. Dcera zpěvačky Lenky Filipové.

Jen kousek za řekou Ostravicí na Slezskoostravském hradě na Scéně 750 let historie Ostravy probíhalo v 19.30 hodin superfinále soutěžní hry VIAOVA 750 s vyhlášením výsledků.

V sobotu 1. července začnou prázdniny i druhý den Festivalu v ulicích v Ostravě. 

V okolí Slezskoostravského hradu bude od 13.00 do 14.00 hodin festivalový průvod. Na scéně ArcelorMittal zahájí ve 14.00 hodin koncert Emma Smetana. Na stejném pódiu bude koncertovat od 18.30 Ondřej Havelka a His Melody Makers.

Na scéně 750 let historie Ostravy bude od 19.45 na programu Katalánská cobla a Camerata - Janáček aneb Společná řeč komorních orchestrů. Od 22.15 do 23.45 se uskuteční Ohňostroj katalánské kultury (závěrečná show s draky, ďábly a hořícím rumem). 

Program, který probíhá i na dalších scénách, nabízí stránka www.festivalvulicich.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám