Hlavní obsah

Se zvláštním pojetím ženského těla se můžete seznámit na výstavě v Plzni

Novinky, Jan Kaše

Skryté symboly, nejasné náznaky a rafinované fantazie. Visio Art Gallery připravila výstavu francouzské akademické sochařky.

Foto: Jan Kaše

Žena jako ústřední motiv výstavy

Článek

V plzeňské galerii Visio Art byla zahájena výstava s názvem Bylo nebylo…, na které prezentuje svou tvorbu Sylvie Choisnel. Tato Francouzska dlouhodobě žijící v Čechách vypráví zajímavé příběhy, v nichž se ženy dokážou transformovat, létat, vysmívat se a zvířata mohou napodobovat naše vlastnosti.     

„Bylo nebylo…, začíná vyprávět sochařka a kreslířka Sylvie Choisnel a zve nás k návštěvě své fantaskní říše. Nečekejme ale krotké a naivní vyprávěnky pro pobavení nejmenších. Svět imaginace této původem francouzské umělkyně je světem skrytých symbolů, nejasných náznaků i rafinovaných fantazií…. Hybridní bytosti, jejichž fyziognomie nese jak zoomorfní, tak i antropomorfní prvky, pak zase připomenou božstva starého Egypta či Mezopotámie a umožní nahlížet díla archaickou optikou mýtu,“ uvedl při zahájení výstavy Marek Škubal, sochař a pedagog, který působí na Uměleckoprůmyslové akademii ve Světlé nad Sázavou.  

Na každého mohou výtvory této umělkyně působit jinak. Nelze jednoznačně říci, že zrovna tato socha znamená to či ono. A právě v tom spočívá síla její tvorby - probouzí u diváka fantazii, vyzývá ho, aby se zamyslel a pokusil se najít své vlastní vysvětlení toho, co vidí.

Ústředním motivem je pak žena – nahá, přirozeně krásná, avšak „ozdobená“ jeleními parůžky. Marek Škubal k tomuto prvku uvedl, že rohy a parohy coby symbol vyšší moci (božské i démonické) se jako motiv objevují v mýtech celého světa.

Výstava potrvá do 31. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám