Hlavní obsah

Sdílení kol v Ostravě odstartuje 1. května pilotním projektem

Novinky, Josef Zajíc

Dlouho připravovaný systém sdílení kol, který je součástí Strategického plánu rozvoje města FajnOVA, začne v Ostravě fungovat od 1. května. Stanice s koly budou umístěny na celkem 39 místech v širším centru města. V prvním vlně bude k dispozici 180 kol městského typu.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 27.4.2018 Bikesharing odstartuje v Ostravě 1. května 2018. Jedno ze stanovišť. Prokešovo náměstí 8.

Článek

Službu bude bude v Ostravě poskytovat společnost Rekola Bikesharing. Město za ni nebude nic platit. Půjčování kol bude letos v provozu od 1. května do zimní sezóny, nejpozději však do 12. prosince. Do stejného termínu je uzavřena smlouva.

Systém umožní půjčení kola na jednom stanovišti a jeho vrácení na jiném místě. Na každém stanovišti bude umístěn mobilní stojan s 6 až 12 místy. Kolo bude možno vrátit pouze do stojanů určených v aplikaci nebo na webu. Ti, kteří si kolo vypůjčí a nevrátí zpět na některé ze stanovišť, budou pokutování. Kola budou pravidelně rozvážena po městě, aby byla k dostání ve všech stanicích.

„Ostrava od 1. května nabídne svým obyvatelům a návštěvníkům modernější, ekologičtější dopravu. Místo původně zvažovaného stanicového systému, náklady na jeho zavedení se nám zdály drahé, jsme nakonec zvolili spolupráci se společností Rekola, která má se službou zkušenosti i z jiných měst. Bikesharing bude mít pozitivní vliv nejen na zdraví těch, kteří ho budou využívat, ale i všech ostatních. Využívání kol znamená nulové znečištění zplodinami a hlukem a také snížení intenzity individuální automobilové dopravy v centru města. A navíc jízda na kole je i životní styl,” řekl ostravský primátor Tomáš Macura.

Výpůjčky:

Prvních 15 minut výpůjčky bude služba zdarma. Dalších 45 minut za 18 korun. Každá další čtvrthodina bude stát 6 korun. Ještě před půjčením kola bude nutná registrace  do systému společnosti Rekola. Pro půjčování a vrácení kol bude možné využívat také SMS, každá odeslaná zpráva bude stát 1 korunu, vyúčtovány budou vždy na začátku měsíce. Informační podporu ve dvou jazycích - čestina, angličtina - budou Rekola zajišťovat po telefonu v pracovních dnech od 7 do 17 hodin, dále na e- mailu, FB messengeru, webových stránkách i aplikacích pro chytré telefony- iPhone, Android. Placení služby není možné hotově.

„Jsme rádi, že můžeme společně se společností Rekola rozjet službu sdílení kol těsně před letní sezónou. Jedna věc je, že z dotazníků jasně vyplynulo, že Ostravané bikesharing chtějí, nicméně až následující měsíce ukážou, jaký zájem o službu skutečně bude. Věříme, že se tahle forma ekodopravy ujme a třeba i díky ní nejeden obyvatel nebo návštěvník Ostravy nepoužije auto, ale sedne na kolo,” uvedla náměstkyně primátora pro životní prostředí Kateřina Šebestová.

Společnost Rekola Bikesharing systém veřejného sdílení kol provozuje již v Praze, Brně, Olomouci, Českých Budějovicích, Teplicích a Liberci.

Další informace: www.rekola.cz

Za nejzajímavější lokality pro umístění stanic dotazování označili Masarykovo náměstí, Dolní oblast Vítkovice, FORUM Nová Karolina, Hlavní nádraží, Prokešovo náměstí, Trojhalí, Komenského sady, Městská nemocnice Fifejdy, Gagarinovo náměstí, Česká televize, ulice 30. dubna a na dalších místech. Celkem bude 39 stanovišť v centrálním obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, v Petřkovicích, Vítkovicích a Slezské Ostravě. 

Přehled stanovišť na mapě: https://mapy.cz/s/2wDXV

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám