Hlavní obsah

Rokycanské muzeum vystavuje kuchyňské pomocníky našich babiček

Novinky, Marek Velebný

V Muzeu Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech je do konce prázdnin otevřena nová výstava kuchyňských pomocníků našich babiček z vlastních sbírek muzea.

Foto: Marek Velebný

kurátorka Mgr. Václava Kalousová uvádí vernisáž

Článek

Ve čtvrtek 29. května od 16 hodin se v Muzeu Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech uskutečnila vernisáž výstavy s názvem Kuchyňští pomocníci našich babiček. Vernisáž uvedla kurátorka Mgr. Václava Kalousová.

Výstava se snaží přiblížit každodenní život českých hospodyněk v průběhu 20. století a je rozdělena na tři části, která každá ukazuje model kuchyně v určitém časovém období. Návštěvníci mohou postupně nahlédnout do kuchyně babičky, která vařila v době první republiky.

Dále je představena kuchyně, ve které ženy hospodařily v 40. až 60. letech 20. století. Poslední kuchyně vypovídá o kuchyňských pomocnících a panelákovém bydlení v 70. až 80. letech minulého století.

Širokým časovým rozpětím se výstava snaží oslovit co největší okruh návštěvníků a ukázat vývoj domácích spotřebičů a vybavení kuchyní od začátku 20. století až po nedávnou minulost.

Část výstavy je věnována vývoji praní, žehlení a šití, neboť tyto činnosti s kuchyněmi úzce souvisely. Důležité je také připomenout, že hospodyně si látkové vybavení kuchyně (utěrky, ubrusy, zástěry) šily samy. Téměř všechny vystavené předměty a mobiliář pocházejí, až na několik výjimek, ze sbírek Muzea Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech.  

Návštěvníci mohou výstavu navštívit denně mimo pondělí až do 31. srpna. Vernisáž s malým občerstvením a hudebním doprovodem navštívilo několik desítek návštěvníků. Výstavu připravily kurátorky oddělení Historických a společenských věd Muzea Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech: Mgr. Václava Kalousová a Mgr. Martina Krátká.

Reklama

Výběr článků

Načítám