Hlavní obsah

Robot studentů hodonínské průmyslovky překvapil v tvrdém souboji

Novinky, Jana Slováková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Programování na Střední škole průmyslové a umělecké v Hodoníně je na top úrovni. Svědčí o tom mimo jiné i výsledky studentů Technického lycea v letošním ročníku Robosoutěže, kteří se díky velkému úspěchu v předkole utkají s absolutní špičkou z celé republiky. Tak se rodí programátoři. Oč jde?

Foto: Jana Slováková

Robosoutěž 2016: tým SŠPU Hodonín postupuje do celostátního finále.

Článek

Robosoutěž, nebo-li soutěž středních škol v programování robotů je jedna ze součástí výuky programování. Na hodonínské průmyslovce je to také možnost změřit síly a kvalitu výuky s ostatními školami. Letos vyslala hodonínská škola do Prahy dva týmy: jeden zkušenější ze studentů vyšších ročníků a druhý složený z nováčků, kteří s programováním robotů teprve začínají.

Se skvělým 2. místem a jedinou porážkou se tým SŠPU Hodonín ve složení Lukáš Letrik, Jan Kubeš a Filip Kovačík probojoval až do finále celostátní soutěže.

Mladší tým sbíral cenné zkušenosti a jeho testovací jízdy naznačovaly také vysoký potenciál. Soutěžní trať byla záludná a plná nástrah. Svým výkonem ovšem studenti, potažmo jejich vlastnoručně sestavení a naprogramovaní roboti, nezklamali. Tým ve složení Lukáš Beňa, Lukáš Leták a Tereza Kmentová se umístil na 17. místě.

Zkušenější tým si neúnavně razil cestu v mnoha soubojích a neporažen prošel až do finále, kde podlehl týmu z VOŠ a SPŠE Olomouc s poměrem vzájemných duelů 1:2. V celostátním finále, kam se probojuje pouze 16 nejlepších týmů (z celkového počtu 128 přihlášených), bude tento tým reprezentovat SŠPU Hodonín a bojovat o celkové vítězství.

Robosoutěž 2016 pořádá katedra řídící techniky ČVUT Praha pod záštitou firem Škoda a Samsung. Svádějí zde souboje konstrukční a programová řešení jednotlivých týmů při zdolávání stanoveného úkolu.

Hodonínskou střední  školu letos zastupovaly dva soutěžní týmy. V tvrdé konkurenci si oba vedly velmi dobře. Motivací jim byly také krásné ceny: mobilní telefony od firmy Samsung, paměťové harddisky, povinná výbava každého mladého programátora, a spousta dalších krásných cen. Tady se rodí noví programátoři.

Reklama

Výběr článků

Načítám