Hlavní obsah

Psí den s Prahou 13 přilákal mnoho návštěvníků i známých osobností

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počtvrté se Centrální park Lužiny zaplnil milovníky pejsků a jejich čtyřnohými svěřenci. V sobotu 7. září se na tomto místě již tradičně konala akce s názvem Psí den s Prahou 13.

Foto: archív autora

Psí den s Prahou 13

Článek

Psí den si kromě odborníků, chovatelů a zástupců azylů nenechali ujít ani slavní, kteří mají k psům blízko. V parku se postupně sešli Marta Jandová, David Kraus, Mahulena Bočanová, Jakub Kohák a Míša Hávová. Ti všichni přidali symbolicky "Pac proti množírnám" a svým podpisem potvrdili, že takové praktiky odsuzují.

„Není to přirozené, nejsem jejich příznivcem,” říká o množírnách Jakub Kohák, který sice obvykle žertuje, ale tuto problematiku nebere na lehkou váhu.

David Kraus měl donedávna pejsky dva. „O milovaného parťáka, kterého jsem měl 13 let, jsem teď přišel, tak jdu na tuhle akci na jeho počest,” říká o bostonském teriéru Hugovi. Ten za svým páníčkem dokonce několikrát vběhl na jeviště uprostřed hraní a zajistil tak Davidovi plno legračních historek. Smutek po ztrátě věrného přítele se mu daří částečně zahánět díky fence Evelíně. Stejně jako ostatní i David Kraus nabízel pejsky z útulků k adopci.

Na pomoc pejskům se těšila i Marta Jandová. Zpěvačka měla zvířata odmalička a nyní má doma rovnou tři úžasné voříšky. Všichni jsou nalezenci a fenku Zaru si vzali z útulku. „Musela být týrána, už se ale dobře v naší rodině zabydlela,” vysvětluje Marta.

Zkušenou pejskařkou je i Mahulena Bočanová. Její bulteriér Umbro je roky součástí rodiny a život bez psa považuje herečka a moderátorka za neúplný. „On mi rozumí všechno, běžně spolu mluvíme a já rozumím, co mi říká přes jeho oči, takže si povídáme zcela běžně,” říká o svém pejskovi. Umbro budí respekt a dokáže svou smečku ochránit. „Dvakrát u nás přelezl někdo přes plot a on ho srovnal v pár vteřinách. Nebojím se s ním spát i při otevřených verandách, nikdy nezklame.”

Za pomoci slavných tváří probíhala nabídka psů z útulků k adopci. Azyly mohli podpořit i návštěvníci, kteří jim po celý den přinášeli hmotné dary či si na stáncích kupovali výrobky z dílen útulků. Další finanční podporu přinesla velkolepá tombola, ve které návštěvníci vyhráli hodnotné ceny od partnerů Psího dne.

Vrcholem sportovního zápolení byly dostihy a především tradiční skok do výšky pod dohledem komisaře z agentury Dobrý den, která zapisuje oficiální české rekordy do knihy rekordů. Na tuto disciplínu trénovali někteří pejskaři a psi dlouhé měsíce. Do Lužin dorazili dokonce i čtyřnozí skokani ze Slovenska. Nový rekord sice letos nepadl, ale skokani připravili divákům pořádně napínavou show. Nakonec vyhrála Zara s paničkou Andreou. Fenka skočila krásných 135 cm, což je Vyrovnaný rekord z minulého roku. Loňský rekordman se umístil na druhém místě.

Akce udělala radost nejen pejskařům, kteří si mohli zasoutěžit se svým mazlíčkem, nakoupit mu nové vybavení a dozvědět se mnoho užitečných rad, ale především pejskům z útulků, kteří tu nalezli nového páníčka a díky finanční podpoře mají naději na šťastnější život.

Reklama

Výběr článků

Načítám