Hlavní obsah

Protiatomový kryt 10-Z otevře své tajuplné prostory

Novinky, Jiří Smutný

Protiatomový kryt pod brněnským Špilberkem se mimořádně otevře návštěvníkům už v sobotu 12. září. Dříve strategicky významná vojenská stavba s kódovým označením 10-Z by měla v budoucnu sloužit veřejnosti.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Objekt byl vybudován ve skále pod Špilberkem v době druhé světové války a sloužil jako úkryt před americkým a sovětským bombardováním města. Vešlo se do něj až 500 lidí.

Po válce sloužil jako sklad velkoobchodu s vínem firmy Löwy a Šmíd. Když firma skončila 27. února 1948 pod státní správou, převzala objekt Československá lidová armáda.

Ta stavbu zmodernizovala a vrátila ji jejímu původnímu účelu. Úpravy skončily v roce 1959 a kryt se stal odolným vůči zbraním hromadného ničení. Určen byl pro vedoucí představitele města a kraje. Kromě několika cvičných poplachů dosud nemusel být použit.

Návštěvníci se dovnitř budou moci dostat vstupem z Husovy ulice (naproti domu č. 12). Odpolední a večerní exkurze do jedné třetiny krytu se budou konat od 14 do 20 hodin, cena vstupenky je 60 korun.

Noční exkurze do celého krytu se uskuteční od 21 do 24 hodin, vstupné činí 240 korun. Vstupenky je možné zakoupit v obvyklém předprodeji v Turistickém informačním centru na Radnické ulici nebo on-line přes www.10-Z.cz.

Pro velký zájem se doporučuje nákup vstupenek neodkládat na poslední chvíli. Na prohlídku je dobré si vzít kapesní svítilnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám