Hlavní obsah

Prázdninovou hru Brány Jeseníků si užívají zejména rodiny s dětmi

Novinky, Libuše Miarková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brány Jeseníků. Tak se jmenuje poznávací hra, kterou v červenci a srpnu organizuje Euroregion Praděd ve Vrbně pod Pradědem ve spolupráci se společností Turistické známky v Janovicích u Rýmařova.

Foto: Stanislav Juga

Selfíčko s dědem Pradědem v Karlově Studánce je jedním z osmi cílů letní hry Brány Jeseníků na Vrbensku. Autorem sochy je Jiří Halouzka z Jiříkova.

Článek

A také s informačními centry, kam rekreanti a turisté přicházejí pro tipy na výlety nejčastěji. Co je smyslem hry? Návštěva vybraných atraktivit na Bruntálsku, Javornicku, Jesenicku, Krnovsku, Rýmařovsku a Vrbensku.

Pro každý region je stanoveno osm cílů. Kdo absolvuje všechny, může si do své kolekce obstarat výroční turistickou známku. Komu se poštěstí zvládnout čtyři lokality, do deníku si přidá speciální nálepku. V limitované edici je pro každý region zhotovili nadšenci z janovické společnosti Turistické známky. Nálepky s označením BJ (Brány Jeseníků) opatřili QR kódem s ušima. Za pomoci chytrého telefonu se promění v hlasového průvodce a povypráví historii a další zajímavé informace o místě vyobrazeném na nálepce.

Prázdninové hry se účastní rovněž sponzoři z Jeseníků, kteří informačním centrům poskytli různé ceny. Například volné vstupenky darovali partneři z jeskyně Na Špičáku, muzeí v Holčovicích, Krnově, Rýmařově, Ostružné, Javorníku, Jiříkově a Bruntále. Slezské zemské dráhy věnovaly jízdenky na Osoblažskou úzkokolejku, penzion Schaumannův Dvůr poskytl poukázky na speciální edici pramenité vody Schaumannovky. Vrbenská sklárna Jakub nabídla exkurzi přímo v huti, se svým pivem Hasič se do hry zapojil bruntálský pivovar. Všechny ceny jsou uvedeny na webu jeseniky-rodina.cz.

Postřehy z informačních center

 „V Javorníku se o hru zajímají zejména rodiny s dětmi,“ uvedla Monika Bukalová z místního informačního centra.

„Nejvíce navštěvují zámek Jánský Vrch, tančírnu v Račím údolí a Borůvkovou horu. Absolvují-li všech osm cílů, mohou si u nás zakoupit výroční turistickou známku ze speciálně vydané edice Brány Jeseníků. Každý z regionů ji má s jiným vyobrazením. Na Javornicku jsme se rozhodli pro místního rytíře – ochránce vdov a sirotků z období po první světové válce,“ dodala Monika Bukalová.

„V Jeseníku jsme si na známku zvolili portrét významného vodního léčitele Vincenze Priessnitze. Na nálepce je vyobrazen jeho pomník z městského parku ve Smetanových sadech,“ uvedla Lucie Tenekedzi z infocentra Katovna.

„Při výběru osmi atraktivních cílů pro prázdninovou hru jsme se přitom snažili podpořit místa v regionu, která zatím nejsou tak turisticky vyhledávána a přitom rozhodně stojí za povšimnutí. Například přímo ve městě Jeseník čokoládovou manufakturu nebo kavárnu Ennea s obchůdkem originálních produktů z našeho kraje,“ dodala Lucie Tenekedzi.

Blanka Kubáňová z infocentra ve Vidnavě zdatným turistům doporučuje výšlap na Venušiny misky na Smolném vrchu. „Za zhlédnutí stojí také Vidnavské mokřiny, kde se vyskytuje spousta vzácných druhů vodních rostlin. Příroda u nás je opravdu nádherná,“ láká k návštěvě Vidnavy a Jeseníků Blanka Kubáňová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám