Hlavní obsah

Poslední zvonění otevřelo dětem mateřských a základních škol cestu do skutečného života přírody

Novinky, Stanislava Dvořáková

Rodinné centrum Srdíčko v Ústí nad Orlicí nabidlo mladé generaci na závěr nepříznivého školního roku možnost opustit virtuální svět počítačů a místo neuskutečnitelných výletů otevřít pomyslnou učebnici současného dění.

Foto: RC Srdíčko

Zahrada plná divů přírody nabídla malým školákům návštěvu včelího království.

Článek

Měsíc červen otevírá krásné letní období, ale zároveň končí jaro s jeho specifickým poslání probouzení přírody. Odkvetla řada květů a s nimi skončil i pilný sběr včel nektaru a pylu pro první letošní sklizeň - medobraní.

S tímto obdobím skončil i školní rok, který svým druhým pololetím zcela popřel standardní formu vyučovacích hodin a děti zbavil možnosti společné radosti a pohybu.

Rodinné centrum Srdíčko v Ústí nad Orlicí, jehož náplní je zajišťovat pohodu celých rodin, reagovalo na toto nouzové období s prvním uvolněním bezpečnostních opatření zvýšenou aktivitou pomoci, kterou nalezlo v programu Evropských sborů solidarity v projektu Zachraňme včely.

Vedle soustavné náplně práce se školní mládeži v oboru včelařství připravilo na závěr školního roku zhruba hodinová setkání s přírodou. Volný pohyb po zahradě s poznáním jejího pravidelného přirozeného chodu byl náhradou za pouhé vysedávání u počítače. Nabídky využily z důvodu omezených možností dopravy tentokrát pouze mateřské a základní školy v Ústí nad Orlicí.

Ve čtvrtek 25. června se na hravé lekce v pohádkovém podání dostavila skupina dětí z mateřské školky Klubíčko. Po úvodním vyprávění o životě včel, uspořádání včelího společenství s královnou a tisíci pilných dělnic se malí posluchači přioděli do bílých vest a klobouků s ochranou sítí a stali se tak příslušníky tohoto království.

Obrněni proti napadení žihadlem pod vedením zkušeného včelaře a lektora Daniela Dostrašila vykročili vstříc neznámému světu včel. Nahlédli do jejich hradů - úlů a poznali, jak vlastně med vzniká. Nakonec v tajemné továrně, zvané medárna, mohli pozorovat malý zázrak dnešního světa, jak z velkého do lesku kovu skrytého medometu vytéká známá medová pochoutka. Na rozloučenou se seznámili s výsledky lidského umu a ochutnali upravený čokomed s přidáním kakaa. Jako pozdrav včeličkám přidali i taneček.

Obdobně zdařilým výletem končil školní rok pro skupinku žáků 2. třídy Základní školy Komenského. V programu v praktičtějším podání se seznámili s včelařským náčiním a jako praví včelařští učni použili dýmák, zkontrolovali rámečky a hotové plástve odnesli k přípravě do medometu. Po tomto úspěšném pracovním zapojení a prohlídce vystavených dárkových sklenic s medem v různém provedení a příchuti v hokynářství RC Srdíčka, závěr června skončil s reálnou nadějí stejně pěkného léta.

Reklama

Výběr článků

Načítám