Hlavní obsah

Podkrušnohorské lázničky Evženie dodávaly minerálku Rommelově armádě do Afriky

Novinky, Vratislav Konečný

Není to samozřejmě podstatná událost, leč překvapivá. Minerální voda z okraje Klášterce nad Ohří putovala přes Středozemní moře, aby probublala německou armádu. Rommelovi to nepomohlo, musel ustoupit zpátky do Evropy. Miniareál s nádherným parkem, včetně Goethových kamenů, má několik altánů - i vodní.

Foto: Vratislav Konečný

Moderní lázeňský dům Evženie

Článek

Vše zastíněno nádhernými vzrostlými stromy. Památku na Goetha najdete u nás takřka všude. Byl neustále na cestách.

Klášterec nad Ohří se proslavil hlavně výrobou porcelánu, lázně byly spíše doplňkem. Je tu čisto, příjemno, volno na duši i těle.

Rolníkovo podivení

Evženie jsou asi naše nejmenší lázničky, a že podobných za mocnářství bývalo dost. Klášterecké prameny listinné uvádějí prameny vodní zachycené 18. května 1881 na pozemku rolníka Josefa Fickerta. Nechal si vykopat novou, ne moc hlubokou studnu, 4 metry měla ta díra do země, ale s lahodnou vodou, mírně kyselé chutí.

Nechal si udělat rozbor a zjistil, že je vlastníkem vrtu s výbornou kyselkou s vysokým obsahem kysličníku uhličitého. Nic není zadarmo, příchozí, a nebylo jich málo, kteří k prameni zamířili, museli za výbornou vodu mírně, ale zaplatit. Nyní se ve vřídle také platí, 3 koruny za litr a PET láhve a kanystry z daleka i blízka se plní neustále až po okraj.

Pramen pojmenoval po manželce

Fickert po pěti letech majetek i se studní prodal cukrovarníkovi z Ústí nad Labem Františku Fiebrovi. Cukrobaron pojmenoval dosud bezejmenný pramen po své ženě Eugenii, Evženie.

Pramen nechal odborně podchytit, upravit dal jímání a čerpání. Plnírna byla vybavena parostrojem, posléze elektřinou. Nad pramenem dal zbudovat pavilon, k tomu rozsáhlý park s procházkovými cestami.

Další studna u bývalé klášterecké střelnice přivedla roku 1897 na povrch novou minerálku – Městský pramen. Rozbor uhličitano-sodné kyselky měl velmi dobré dobrozdání, u zřídla byly vybudovány malé novoempírové lázně. 9. dubna 1898 byla Evženie prohlášena léčivým pramenem, Klášterec tak získal statut lázeňství.

Kyselka šla doslova na dračku, ročně se jí vyprodukovalo v litrových láhvích 2,5 milionů litrů. Pomáhá při trávících i močových obtížích a také regeneruje pohybový aparát. Pramen Evženie se nachází v hloubce 12 metrů, Klášterecký ve 120 metrech a Městský pramen v 90 metrech.

Úpadek a vzestup

Lázně ale moc nepřitahovaly, v první polovině minulého století začaly upadat. V roce 1950 se zastavila i stáčírna minerálky. Městský pramen zabetonovali. K obnově a rozvoji lázeňské zóny se přistoupilo po roce 1990, kdy byl objeven další pramen, který pojmenovali Klášterecký. Městský pramen se díky modernějším technologiím podařilo obnovit a nyní jsou v lázeňském areálu stáčeny všechny tři.

Moderní lázeňský dům Evženie nabízející jak lázeňské, tak welllness procedury, byl postaven v letech 2005-2007. Nabízí hydromasáže, různé druhy koupelí, elektroléčbu a další rehabilitační procedury, pobyty typu wellness. Byl obnoven a rozšířen lázeňský park a nová stáčírna minerálních vod, kde lze kromě Evženie ochutnat i vodu z dalších dvou pramenů. Stačení minerální vody je možné ve dvou stáčírnách. V historické stáčírně Evženie je možné ochutnat pramen původní – Evženie a Klášterecký pramen.

Reklama

Výběr článků

Načítám