Hlavní obsah

Pod raduňským zámkem běhali orientační běžci okolo čtyř rybníků

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Překrásné soboty 1. března, kdy svítilo sluníčko, využili orientační běžci a zájemci z řad veřejnosti nabídky členů oddílu orientačního běhu TJ Slezan Opava, kteří pro ně uspořádali závod První jarní kufrování. Závod se konal pod Státním zámkem Raduň a běhalo se okolo čtyř rybníků.

Foto: Josef Zajíc

Orientační běh - První jarní kufrování 1.3.2014. Státní zámek Raduň.

Článek

Státní zámek Raduň leží jihovýchodně od Opavy. Původně zemanská tvrz ze 16. století stojí na vrchu, z kterého zhlíží do upraveného parku, který přechází v lesní porost v kopcovité oblasti.

Orientační běžci se sešli v obci Raduň na dohled od zámku u hospody U Splavu. Přihlášeno k osmému závodu Slezské zimní ligy bylo 130 závodníků z Moravskoslezského kraje a Polska. Závodu se zúčastnilo mnoho malých dětí, které v doprovodu rodičů zažívaly první setkání s téměř jarní přírodou provoněnou lesem, seznamovaly se s mapou Raduňkou v měřítku 1:10 000 a vyzkoušely si ražení kleštičkami do průkazky.

Ředitel závodu a současně stavitel tratí Karel Jurčák připravil pro závodníky náročné klasické tratě v kopcovitém terénu. Délky byly přizpůsobeny výkonnosti a pohlaví závodníků od 4,9 do 7,8 km pro nejzdatnější kategorie A, B. Téměř u všech tratí museli závodníci vystoupat zhruba 250 - 315 m převýšení. Trať pro malé děti s rodiči, příchozí a seniory byla orientačně jednoduchá. V cíli závodníky čekal teplý čaj.

Po ukončení závodu bylo u hospody U Splavu vyhodnocení nejlepších v šesti vypsaných kategoriích. Vítězové kategorie A - muži a A - ženy obdrželi od sponzora Sakuza - masáže Opava dárkový poukaz na masáž v ceně 550 Kč.

V jednotlivých kategoriích zvítězili: AD - Hana Fukalová - 54:55 minut - Baník Ostrava, AH - Tomáš Jurczyk - 50:31 - Polsko, BD - Magda Bruková - 50:18 - Třinec, HB - Zbyněk Stibor - SK Karlovice, DC - Lucie Hájková - 26:29 - Opava, HC - Vít Čech - 26:00 - Opava.

Devátý závod Slezské zimní ligy v orientačním běhu se bude konat 8. března jako sídlištní sprint v Ostravě-Mariánských Horách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám