Hlavní obsah

Pochod s vůní kávy ponese na Říp sluchátko coby symbol pomoci seniorům

Novinky, Petr Mráček

Café MODI je známou pražskou kavárnou, která si za rok své existence našla své spokojené klienty. Její majitel Petr Makovička spolu se svým obchodním partnerem, majitelem rodinné pražírny Café 08 Petrem Frühaufem se rozhodli, že kromě podnikání by také rádi pomáhali potřebným.

Foto: Petr Mráček

Z tiskové konference k rozjezdu projektu

Článek

Z osobních zkušeností i zkušeností svých blízkých se několikrát přesvědčili, že nejvíce opomíjenou skupinou lidí jsou právě senioři, nemocní, handicapovaní a jinak znevýhodnění lidé.

Přišli s nápadem, jak spojit příjemné s užitečným, jak propojit svou profesi s pomocí, která bude adresná, transparentní, a půjde přes produkt, jež znají všichni na celém světě, a který je dennodenní součástí většiny z nás. Tím je káva. 

Proto se s organizací Život 90, jenž se desítky let věnuje péči o seniory, dohodli, že pomoc bude směřována i za jejich aktivní účasti na tomto projektu mezi jejich klienty.  

„Život 90 je tu proto, aby prohluboval kvalitu života seniorů, umožnil jim aktivně, smysluplně a důstojně žít v jejich vlastním domově tak dlouho, jak je to jen možné,“ říká ředitel organizace ŽIVOT 90 Mgr. Jan Lorman.

Služby, které Život 90 poskytuje:

- krátkodobé odlehčovací a rehabilitační pobyty přímo v centru Prahy

- bezplatná linka důvěry Senior telefon, jenž ročně pomůže více než 12 000 lidí s jejich trápením.

- služba Tísňová péče chránící tisíce seniorů 24 hodin denně, 7 dní v týdnu po celé ČR.

- bezplatné poradenství, centrum denních služeb a akademii seniorů, pečovatelskou službu.

Život 90 myslí také na kulturní vyžití seniorů a proto provozuje také Divadlo U Valšů, které má program přizpůsobený právě této skupině.

Z každého prodaného kilogramu kávy půjde částka 50 korun na potřeby starých, nemocných, handicapovaných a jinak potřebných lidí. 

Ochutnat kávu MODI můžete zdarma na akci: „V sobotu 17. května půjdeme štafetově na Říp, abychom donesli sluchátko, symbol telefonické pomoci služby Senior telefon, která ročně pomůže více než 12 000 lidí. Akce je určena všem, kterým není lhostejný osud seniorů v naší zemi. Situace v sociálních službách a jejich podfinancovanost se nás velmi dotýká, profesně i osobně. Nepopularita tématu stáří a jeho vytěsňování z předmětu zájmu veřejnosti se bude jednoho dne nepříjemně dotýkat každého z nás,” prozradil Mgr. Jan Lorman.

Vítáni jsou všichni „pochodníci“  pěšmo i na kolech. Připojte se k pochodu na těchto etapách:

1. etapa: PĚŠÍ - Portus - nádraží Holešovice (předání sluchátka u restaurace Mc Donald´s) - 4,2 km - 4 km - 8:20 - 9:25 hod.

2. etapa: CYKLISTÉ – od 9:25 Nádraží Holešovice u McD (přiblížení vlakem 9:56 - 10:18 do Kralup), odtud (z Kralup nad Vltavou) na kolech do Roudnice nad Labem, náměstí (v případě deště u Pizzerie Vavřinec na náměstí) - 24 km asi do 12:30 – 13:00

3. etapa: PĚŠÍ – Roudnice nad Labem, náměstí – Rovné u Krabčic, Hostinec pod Řípem - 4 km - 1 hod. Od 13:00 – 14:00.

4. etapa: PĚŠÍ – Rovné u Krabčic, Hostinec pod Řípem - Říp - 2,9 km - 1 hod. Od 14:45 – 15:45. (Zde je mezi předchozí a poslední etapou pauza, čeká se na ty, kteří přijedou autobusem z Roudnice.)

5. etapa: zpět dolů po svých dolů, do Rovného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám