Hlavní obsah

Pavilon skla v Klatovech slaví 5. výročí. Připravena je velkolepá akce s názvem Skleněný karafiát

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

K pátému výročí otevření Pavilonu skla v Klatovech je připravena na víkend 7. a 8. září velká akce, zatím asi největší, jaká se kdy v pavilonu odehrála. Spojuje se v ní sklo a jeden ze symbolů Klatov – karafiát. A co se všechno bude v rámci Skleněného karafiátu v pavilonu a jeho zahradě odehrávat?

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

O víkendu přijede do Klatov Zdeněk Kunc se svou sklářskou pecí a před pavilonem budou vznikat skleněné květy inspirované klatovským karafiátem

Článek

„Přijede Zdeněk Kunc se svou sklářskou pecí a před pavilonem budou ze žhavé skloviny vznikat skleněné květy a další předměty inspirované klatovským karafiátem. Zcela nové a invenční návrhy připravili studenti a pedagogové Vysoké školy uměleckoprůmyslové z Prahy z Ateliéru skla Ronyho Plesla, jejichž práce jsou letos v létě v pavilonu k vidění. A každý tak bude moci vidět, jak se studentský návrh inspirovaný karafiátem proměňuje do konkrétního předmětu.

Studenti zde budou realizovat také různé malované a jiné návrhy. A tak nezbývá, než se těšit, co se ze studentské kreativity zrodí a jaká umělecká díla zde vzniknou. Návštěvníci si mohou i některé práce vybrat a poté se je pokusit vydražit na Klatovském vánočním bazaru, kde budou prodávány, a výtěžek z prodeje půjde na klatovské charitativní projekty," uvedla kurátorka Pavilonu skla PhDr. Jitka Lněničková.

Ale ti, kdo se o víkendu vypraví do Pavilonu skla, se nemusí jen dívat. Bude zde připravený také bohatý doprovodný program tvůrčích dílen, při kterém si mohou ve spolupráci se studenty a lektorkami PASKu vytvořit různými technikami vlastní díla inspirovaná klatovským karafiátem ze skla.

„Návštěvníci si mohou namalovat či vyrýt vlastní skleničku, vytvořit karafiát z korálků nebo si zhotovit podmalbu s motivem karafiátů a jinou. Každý může rozvinout vlastní tvůrčí síly, nebo použít připravené nejrůznější předlohy a šablony s tématikou karafiátů. A kdo nebude chtít tvořit a přesto si odnést skleněný karafiát, tak si zde může zakoupit skleněné karafiáty, které vyrobil Zdeněk Kunc speciálně pro Pavilon skla," dodala Jitka Lněničková.

Takže neváhejte a vypravte se v sobotu nebo v neděli od 10 do 17 hodin do klatovského Pavilonu skla.

Reklama

Výběr článků

Načítám