Hlavní obsah

Ostravským Trojhalím poprvé zněla klasická hudba

Novinky, Josef Zajíc

V Trojhalí Karolina vystoupila v neděli 23. srpna, v rámci festivalu Ostravské dny 2015, Janáčkova filharmonie Ostrava, členové orchestru Ostravská banda a Hornická kapela ze Stonavy. Koncert tří orchestrů rázně vstoupil do historie tohoto industriálního objektu.

Foto: Josef Zajíc

Festival Ostravké dny 2015. Trojhalí 23.8.2015. Z generálky.

Článek

V dvojlodní hale začal večer skladbou účastníka Institutu Ostravských dnů, 28letého skladatele z Polska Jacka Sotomskeho - Beautiful to me. Ah - v české premiéře s vynikajícím sólem akordeonisty Milana Osadského. Za dirigentský pult se postavil německý skladatel Johannes Kalitzke.

Skladatel, dirigent, flétnista, ředitel Ostravského centra nové hudby Petr Kotík pak vedl tři orchestry při skladbě Three Petals - 2014 newyorského intermediálního umělce Philla Niblocka, který pracuje s hudbou, filmem, fotografií, videem i počítačem. Závěr první části obstarala skladba Petra Kotíka Variace pro tři orchestry. Dirigovali Petr Kotík, Johannes Kalitzke a Rolf Gupta.

Po první přestávce následovala elektroakustická skladba Gesang der Jünglinge Karlheinze Stockhausena, která byla předvojem jeho skladby Gruppen pro tři orchestry. Ty opět dirigovali Petr Kotík, Johannes Kalitzke a Rolf Gupta. Nastala nebývalá podívaná i poslech, kdy se dala do pohybu masa 109 hudebníků.

„Dobrodružnou cestu industriálním Trojhalím uzavřela Cageova kompozice Atlas Eclipticas - Atlas hvězdných oběhů - simultánně provedená s Winter Music. Na klavír hrál legendární Christian Wolff, spoluúčinkovala Hornická kapela ze Stonavy, která svým vpádem bloku hornických písní nastolila kontrast: otázku metafory lidského snažení v kontextu vesmírných rozměrů,” uvedla Kristýna Konczyna, manažerka kanceláře Ostravského centra nové hudby.

„Vysoká návštěvnost koncertu - publikum sedělo uprostřed tří orchestrů, překvapivě výborná akustická kvalita industriální haly, vytrvalost hudebníků (koncert skončil po 23. hodině) a vysoký standard dirigentů - to vše charakterizovalo oficiální zahájení festivalu Ostravské dny 2015, který má před sebou ještě šest koncertních dní,” dodala Kristýna Konczyna.

V pondělí 24. srpna a v úterý 25. srpna oslaví v Domě kultury města Ostravy 10 let existence Ostravská banda. Vznikla pro potřeby festivalu Ostravské dny a to zcela spontánně. Úspěch se dostavil okamžitě a tak Ostravská banda dnes představuje fenomén.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám