Hlavní obsah

Ostravský magistrát vyhodnotil Dobrovolníky roku 2017

Novinky, Josef Zajíc

V úterý 5. prosince v 15.00 hodin byla v budově Nové radnice v Ostravě na Prokešově náměstí slavnostně předána ocenění Dobrovolník roku 2017. V sedmém roce ankety sedm dobrovolnických organizací nominovalo do ankety své členy - dobrovolníky. Vyhodnoceno jich bylo sedm. Šest žen a jeden muž.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 5.12.2017 Dobrovolníci roku 2017. Pavla Macečková a Renáta Mohylová.

Článek

Oceněné přivítal náměstek primátora města Ostravy Zbyněk Pražák, který následně, spolu s vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Jaroslavou Rovňákovou, předával ceny sedmi nominovaným dobrovolníkům.

Program a vyhodnocení uváděla tisková mluvcí magistrátu Andrea Vojkovská. Závěrem se o krásný kulturní program, který byl jakýmsi líbezným a sametovým pohlazením na duši, postarala studentská kapela Matičního gymnázia v Ostravě.

„Organizace spojených národů vyhlásila 5. prosinec Dnem dobrovolnictvím již v roce 1985. V České republice se dobrovolnictví začalo uvádět v život na počátku devadesátých let minulého století. Dnes vyhlašujeme sedmý ročník, do kterého poslalo své nominanty sedm dobrovolnických organizací. Magistrát města Ostravy poskytl v roce 2017 dobrovolnickým organizacím 1 266 000 korun. Tyto organizace za tu dobu při pomoci starším, nemocným a hodně potřebným lidem věnovaly prostřednictvím svých dobrovolníků 15 266 hodin. To je přece úžasné. Víte, dobrovolnictví je fantastická věc, protože člověk dává něco ze sebe a dává to druhým. V tom je podstata dobrovolnictví,” řekl Zbyněk Pražák.

Ocenění Dobrovolníci roku 2017:

Veronika Hejtmanová z Centra pro rodinu a sociální péči. Dobrovolnické práci obětovala za posledních pět let 856 hodin. Věnuje se klientům s mentálním postižením.

Pavla Macečková z Dobrovolnického centra Slezská diakonie v Českém Těšíně je aktivní v Poradně rané péče a zabývá se stimulací vhodného rozvoje dítěte. V dobrovolnické práci odpracovala 82 hodin

Renáta Mohylová z organizace ADRA Ostrava v posledních šesti letech navštěvuje dva obyvatele Domova slunovrat a vykonala 200 návštěv. Pro dobrovolnictví dokázala nadchnout ï své okolí.

Katarína Nevrlá z organizace HoSt věnovala dobrovolnické činnosti 150 hodin. Pomáhala klientce HoStu, konkrétně mamince se dvěma dětmi v pěstounské péči, jednala z úřady, řešila aktuální problémy a vypomáhala v domácnosti.

Pavel Novotný z Dobrovolnického hospicového centra Charity Ostrava založil nadační fond pro onkologické pacienty, pořádá preventivní akce zaměřené na osvětu urologických onemocnění, podporuje denní stacionáře, hospice, nemocnice, odborná zařízení, pořádá výlety onkologických pacientů, benefiční koncerty a kulturní akce. Dobrovolnické práci věnoval 350 hodin.

Marie Servusová z organizace S.T.O.P. vyhledává v Knihovně města Ostravy knihy a především zvukové nahrávky knih, které přináší imobilním a handicapovaným klientům. Dobrovolnictví se věnuje i přes své zdravotní problémy, přesto odpracovala za pět let 87 hodin.

Zdeňka Šupíková z Dobrovolnického centra Charity Ostrava působí v Charitativním domě svatého Václava, kde pořádá pravidelně hodiny cvičení pro lidi  s různým handicapem a je aktivní členkou Klubu Parkinson - Help. Pro své klienty již odpracovala 104 hodiny.

Město Ostrava dlouhobě podporuje činnost dobrovolnických organizací, které sdružují přes 700 stálých a 1400 příležitostných dobrovolníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám