Hlavní obsah

Ostravské Divadlo Petra Bezruče slaví 70. výročí svého založení

Novinky, Josef Zajíc

Letos uplyne sedmdesát let od založení ostravského Divadla Petra Bezruče, kterým za tu dobu prošlo mnoho hereckých a režisérských osobností a nazkoušely se stovky inscenací. Novou sezónu s podtitulem "Jedeme 70" slavnostně zahájí 10. září představení Petrolejové lampy v režii Martina Františáka.

Foto: Petr Hrubeš, zdroj DPB

Bezruči slaví 70 let! Lukáš Melník.

Článek

Divadlo, které teprve později získalo svůj název, bylo neoficiálně otevřeno 1. prosince 1945 pohádkou Jak se Honza učil bát. Oficiálně pak 12. prosince 1945 se soubor pod vedením Karla Dittlera uvedl hrou Viktora Dyka Ondřej a drak.

Mezi zakladateli v souboru, který později dostal nejprve jméno Městské divadlo mladých, byl dramatik a režisér Oldřich Daněk, výtvarník Otakar Schindler a herečka Štěpánka Ranošová. Teprve v roce 1957 dostalo divadlo jméno Petra Bezruče a v roce 1961 se ansámbl přestěhoval do tehdy nově otevřeného Domu kultury VŽKG.

Do divadla přichází kompletní ročník pražské DAMU. Je třeba si připomenout osobnosti, jako byl herec, režisér Luděk Eliáš, dramatik, režisér a ředitel Saša Lichý, Ladislav Mrkvička a další špičkoví umělci.

Od sezóny 1997/1998 sídlí Divadelní společnost Petra Bezruče, s. r. o. na Třídě 28. října a těsně sousedí s Domem kultury Ostrava.

Do nové sezóny 2015/2016 vstupuje soubor, ověnčený několika Cenami Thálie, s novým vedením. Na post uměleckého šéfa nastupuje Janka Ryšánek Schmiedtová, která režíruje divadelní hru Jana Krause Nahniličko. Bude to první premiéra 18. září 2015 v nové jubilejní sezóně.

V říjnu pak čeká Ostravu světová premiéra  románu Josefa Škvoreckého Zbabělci, kterou zdramatizoval Vladimír Fanta v režii Filipa Nuckollse.

Světovou klasiku zastoupí drama velkého německého básníka a spisovatele Fridricha Schillera Úklady a láska v režii mladého režiséra Mikoláše Týce. Následovat bude hudební komedïe nejen pro pamětníky Škola základ života v režii Janky Ryšánek Schmiedtové.

Sezónu uzavře neznámý francouzský dramatik alžírského původu Mohamed Rouabhi podnázvem Fligny, koks a fachmani v režii slovenského režiséra Eduarda Kudláče.

Sedmdesát let je poměrně dlouhá doba. Ale zdá se, že Divadlo Petra Bezruče je stále mladé, svižné, veselé, zpívající a populární, jako tomu bylo při jeho vzniku před sedmdesáti lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám